DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Nagy okosóra-körkép: melyiket válasszuk?

Évekkel ezelőtt, akárcsak az okostelefonok, az okosórák is csak egy sci-fi film kellékeinek számítottak az átlagfelhasználók számára és irigykedve bámultuk az autójával társalgó David Hasselhoffot.

Ám a rendkívül gyors technikai fejlődés ezt a területet is elérte, és így megszülethettek a pénztárcánkat jobban kímélő, elérhető megoldások.

_knightrider



Habár némelyik készülék még mindig drágának tűnhet, ne felejtsük el, hogy ahogy az újabb modellek megjelennek, a régebbiek drasztikusan olcsóbbá válnak, így nem kell éveket várni egy-egy viszonylag friss darab beszerzésére. Az árat nagyban befolyásolja az órán található operációs rendszer típusa. Mivel ezen a téren még nem alakultak ki a telefonoknál már megszokott erőviszonyok, itt jóval nagyobb a választék, mint a mobilok esetében. Az iOS és az Android mellett egyéb platformok is fellelhetők, melyek olcsó alternatívát biztosítanak. 

apple-watch-sport

A csúcskategória egyik képviselője jelenleg az Apple Watch. A cég az okosórákat tekintve viszonylag tapasztalatlannak számít, ám a márka elég ismertté teszi ahhoz, hogy megállja a helyét. A nemrég piacra dobott készülék legolcsóbb verziója, a Sport körülbelül 110 ezer forintba kerül, cserébe pedig egy viszonylag könnyű eszközt kapunk. (Méretek: 38,6 x 33,3 x 10,5 mm és 62 gramm illetve 42 x 35,9 x 10,5 és 70 gramm.) Az alumínium tokos szerkezet 8 GB belső memóriával, NFC, bluetooth- és wi-fi-támogatással, giroszkóppal és pulzusmérővel is rendelkezik. Sajnos csak az iPhone 5-nél újabb készülékeket támogatja.

Androidos készülékek téren nagyobb a választék, mert több gyártó is piacra dobja a saját verzióját, melyeken egy Android Wear nevű operációs rendszer fut. Ez magas fokú kompatibilitást eredményez az okostelefonokkal, valamint a harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztését is felgyorsítja.

motorolla-smartwatch-moto-360-google-android-wear-05

Az egyik úttörő modell a Motorola Moto 360 nevű órája volt, mely szintén rendelkezik az NFC-bluetooth-wi-fi hármassal, 4 GB belső memóriával, ezen felül pulzus- és gyorsulásmérővel is ellátták. Vezeték nélkül tölthető, így a kábelekkel sem kell bajlódni, 30 percig pedig még a víz alatt is kibírja. Android 4.3, vagy annál frissebb rendszer szükséges a telefonunkon ahhoz, hogy párosítható legyen a két készülék, ekkor az óra ki tudja használni a mobil képességeit, használhatóvá válik a GPS és vele együtt a térkép, a kamera, kereshetünk a Google-ön, beállíthatunk emlékeztetőket, ébresztőket, fogadhatunk hívásokat és küldhetünk SMS-eket. A kerek eszköz átmérője 46 mm, vastagsága 11,5 mm, súlya 49 gramm. Az ára 80 ezer forint körül mozog, ami egy kiegészítőnek még mindig túl sok, tekintve, hogy ennyiért már egy remek középkategóriás telefont kap az ember.

sony-smartwatch-3-3

A Sony is szeretett volna kihasítani egy darabot ebből a piacból, így elkészítette a SmartWatch nevű szériáját, ebből a harmadikat érdemes kiemelni. Szoftveresen nem sok egyediséget mutat, lévén ugyanaz a rendszere, mint a Moto 360-nak, valamint a specifikációik is nagyrészt megegyeznek. Ez a készülék már jobb támogatottsággal rendelkezik elődjénél, valamint teljesen vízálló is. Szíja kipattintható, így bármikor lecserélhető. Hangszóróval nem rendelkezik, azonban értesítések érkezésekor rezegni kezd. Négyzetes alakja és méretei (36 x 51 x 10 mm és 45 gramm) ellenére kényelmes, így akár egész nap hordható. Tölteni csak kábellel lehet, az erre kialakított csatlakoztató elég szokatlan helyre, az óra hátuljára került. Az akkumulátor sajnos itt is csak körülbelül egy napig bírja, estére töltő hiányában általában csak egy csinos kis képernyő marad az ember csuklóján. Az ár 60 ezer forintnál kezdődik, ami már kicsit elfogadhatóbb, mint a Motorola készülékénél, de még mindig magasnak számít.

LG-g-watch

A következő lehetséges alternatíva az LG G Watch nevet kapta. Ez jelenleg az egyik legolcsóbb Android Wear támogatottságú készülék, nagyjából 30 ezer forintba kerül, így a három belépő óra közül messze ez a legkíméletesebb a pénztárcánkhoz, ám a dizánja nem épp a legmodernebb. A másik két készülékhez képest az óratok nagyobb és nehezebb (37,9 x 46,5 x 10 mm, 63 gramm), szíjai vastagok (azonban cserélhetők, ugyanis kompatibilis a szabványos 22 mm-es szíjakkal), és az ergonómia terén is vannak gondok. Tölteni egy külön kis doboz segítségével lehet, melyet mágnesesen lehet hozzákapcsolni az óra hátlapjához, emiatt magán a készüléken semmilyen csatlakozó nem található, így biztosítva annak vízállóságát. Az akkumulátor normális használat mellett nagyjából 2 napig bírja, de ez erősen függ attól, hogy hogyan van beállítva a képernyő: ha mindig be van kapcsolva, nyilván hamarabb kell töltőt keresnünk. Az óra tulajdonságai hasonlóak az előző készülékekhez, értesítéseket jelenít meg, képes megnyitni az adott applikációt a telefonunkon, SMS-ekre válaszol, valamint hívást lehet kezdeményezni és fogadni vele, azonban ekkor már elő kell venni a mobilt, hiszen hangszóróval ez a modell sem rendelkezik.

No1 GR2

Természetesen az okosórák terén is elterjedtek az olcsó kínai modellek, mint például a No. 1 G2 nevezetű készülék, amely a Samsung Gear 2 másolata. Mérete: 36,9 x 58,4 x 10 mm, 41 gramm. A borítása műanyag, így nem nevezhető kifejezetten strapabírónak. Természetesen nincs Android Wear támogatása, azonban sok mindenre képes, amire a híresebb márkák is. Rendelkezik hangszóróval és SIM kártya támogatással, így akár önmagában is használható telefonálásra, ami sok modernebb készülékről nem mondható el. Memóriakártyát is helyezhetünk bele, így a tárhely jelentősen megnövelhető. Erre szükség is lesz, hiszen az alap memória mindössze 4 MB (!), ami a mai világban elképesztően kevés. Kamerája is van, igaz, nem fogunk díjnyertes képeket és videókat készíteni vele; a felbontás nagyon alacsony. Wi-fi támogatása nincs, ám a benne lévő SIM kártya 3G tudását képes kihasználni, így lehet vele internetezni. Rendelkezik még diktafonnal, naptárral, lépésszámlálóval, valamint zenelejátszóval is. Az akkumulátor nagyon jól bírja; normál használat mellett akár 3 napig is üzemképes, köszönhetően a kis képernyőnek és az egyszerű operációs rendszernek. Az ára idehaza 30 ezer forint körül jár, külföldi oldalakon azonban már 10-12 ezer forint körül beszerezhető, ami rendkívül baráti, tekintve, hogy mennyi mindenre képes a készülék.

Fontos megjegyezni, hogy az okosórákat nem a telefonok leváltására készítették, hanem azok kiegészítése gyanánt. Így a mobilos applikációk teljes újratervezése helyett elég egy keveset módosítani rajtuk, hogy támogassák ezt az új „smartwatch-generációt”. A legtöbb tartalom bluetoothon keresztül jut el a készülékre, így telefon nélkül tényleg nem tudnak sokkal többet egy hagyományos karóránál, habár valljuk be, igen kényelmes dolog a mobil előszedése helyett csupán a karunkra pillantani, ha tudni akarjuk, hogy éppen miért kaptunk értesítést.

_knightriderwatch

 

Sajnos negatívumként számos dolog megemlíthető, például a rövid akkumulátor-idő, vagy a hangszórók hiánya. A technológia még valóban gyerekcipőben jár, ám ennek ellenére a gyártók jó úton haladnak, ahogyan azt a jelenleg piacon lévő néhány nevesebb készülék is bizonyítja. Kijelenthetjük, hogy a technológia előbb-utóbb egy általunk is minden nap használt, a köztudatba beépült megoldás lehet, rengeteg hasznos funkcióval és lehetőséggel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: