DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro – Alonso nem elég harcias

Később ő lett a mezőny egyik legagresszívabb versenyzője, ezért furcsa felidézni: első F1-es bajnoki címe után a Renault arra szólította fel, hogy következő szezonban többet támadjon a pályán.

Ugorjunk vissza a 2005-ös év utolsó napjaiba: ebben a szezonban nyerte meg első világbajnoki címét Fernando Alonso –24 évesen akkor még minden idők legfiatalabbjaként –, gyakran a biztos eredményre törekedve a győzelemért való harc helyett, az idény végén például volt egy sorozata, mikor egymás után ötször ért célba második vagy harmadik helyen. A Renault persze nem győzte méltatni a spanyolt, Pat Symonds, a műszaki igazgató december 30-án mégis elejtette: következő évben több küzdelmet vár tőle.

„Úgy gondolom, egészen Brazíliáig a konzervatív hozzáállást láthattuk, amelynek célja volt, hogy biztosítsa a bajnoki címét. Csak Brazília után láttuk az igazi Fernandót” – mondta Symonds az Autosportnak. Alonso Interlagosban biztosította be a világbajnoki trófeát, így később már nyomás nélkül versenyzett, a technikai főnök kedvére való módon. „Jövőre az igazi Fernandót akarom látni az egész szezon során, függetlenül a bajnoki pozíciójától. Remélem, ezt megtanulta ebben az évben.”



„Nem akarom azt mondani, hogy azt feltételezném, bármi rosszat csinált. Pont azt tette, amire szükség van, de néha a legjobb védekezés a támadás” – magyarázta Symonds. „Azt hiszem, ez az a lecke, amit remélhetőleg mind megtanultunk a szezon során. Tekintet nélkül a bajnoki pozícióra folyamatosan a győzelmekre kell hajtanunk.”

Arról is beszélt, hogy a címvédés még fontosabb egy versenyző számára, mint az első világbajnoki siker: „Miután egy pilóta először nyer, utána könnyebb lesz újra győzni, ezt a statisztikák is megmutatják. Biztos vagyok benne, hogy van egy mentális korlát, melyet áttörnek, és ugyanez lehet érvényes a bajnoki címre is. Újra megcsinálni még fontosabb, mint először. Természetesen nagyszerű érzés az első is, de több körülmény segíthet téged. Ha újra sikerül, az bizonyítja a képességeid. A mostani helyzetéből meríthet magabiztosságot, így könnyebb lesz a dolga, és gyanakszom, hogy emellett még jobban akarja majd” – fejtette ki Symonds.

A 2006-os szezon aztán Symondsot igazolta: mint ismert, Alonso – egy szorosabb csatában, mint előző évben – pályafutása második világbajnoki címét is megszerezte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: