DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Barrichello: Nem emlékszem Ayrton temetésére

Bár maga is a koporsóvivők volt, nem emlékszik példaképe temetésére a brazil klasszis, aki egyúttal azt is felidézte, milyen érzésekkel ült ismét F1-es autóba az imolai fekete hétvégét követően.

Minden idők legtapasztaltabb F1-es pilótája, Rubens Barrichello, aki az Ayrton Senna és Roland Ratzenberger életét követelő imolai hétvégén maga is hatalmasat bukott, a Fox Sportsnak idézte fel a 22 évvel ezelőtti esetet, melynek közeleg az évfordulója. A brazil versenyző elárulta, hogy a Variante Bassában történt baleset következtében elszenvedett agyrázkódás olyan súlyos volt, hogy az azt követő időszakból is sok minden kiesett neki.

Így például példaképe, Ayrton Senna temetése is, pedig a brazil maga is a koporsóvivők közé tartozott, Gerhard Berger és Emerson Fittipaldi mögött állt a második sorban. A történteket Barrichello így idézte fel: „Nem emlékszem az imolai bukásra. Próbáltam letenni a névjegyem az asztalra, s úgy gondoltam, hogy képes is vagyok rá. Az autóm viszont nem felelt meg annak, amit én magam lehetségesnek gondoltam, így egy hatalmas balesetet szenvedtem.”

senna_temetes



„Visszatértem Sao Paulóba, Ayrton Senna pedig meghalt. Isten jó volt hozzám, ugyanis egy bizonyos fokú amnéziát éltem át, hónapokig elfelejtettem rengeteg dolgot. Így például arra sem emlékszem, hogy vittem volna Ayrton koporsóját a temetésen. Nem emlékszem, pedig látom a képeket, de így sem...”

A baleset és versenytársai halála utáni visszatérésre Barrichello így emlékezett vissza: „Emlékszem, hogy ezt kérdeztem magamtól: most mi lesz, majd félni fogsz beszállni az autóba? Ugye nem? Aztán eldöntöttem: beülök, s az első körömben úgy vezetek majd, mint egy eszelős. Vagy lesz még egy hatalmas balesetem, vagy megdöntöm az egyéni rekordomat a pályán” – mondta, majd hozzátette:

„Hála Istennek, az utóbbi történt. Ekkor döntöttem el, hogy továbbra is ezt akarom csinálni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: