DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – Meghekkelték Hamilton Wikipédia-oldalát

Az akkor még újonc stevenage-i pilóta Wikipedia-oldalát egy Mercedeshez tartozó IP-címről módosították 2007 októberében - hol máshol, mint a nagy ellenfél hazájában, Spanyolországban.

Fernando Alonso és Lewis Hamilton kapcsolata mindössze néhány hónapig volt balhémentes a McLarennél - sokan már akkor sejtették, hogy baj lesz Wokingban, amikor Ron Dennis azonos feltételekkel eresztette össze a kétszeres világbajnokot, valamint a GP2 címvédőjét. Nyáron jöttek a frusztrált kommentek mindkét oldalról, és csak olaj volt a tűzre a hungaroringi feltartás, nem beszélve a kémügy jelentette nyomásról. A pilóták azonban még így is fej-fej mellett haladtak a bajnoki cím felé, Hamilton pedig hamar közellenséggé vált Spanyolországban, nagyban köszönhetően ezt a hispán médiának.

Lehet, többen meglepődtek, de az akkori események tükrében egyáltalán nem volt váratlan, hogy valaki cybertámadást indít a brit versenyző ellen. Mint ismeretes, a Wikipédia bárki által hozzáférhető, nem csak az olvasását, hanem a szerkesztését illetően is. Egy szórakozott spanyol felhasználó nem túl szórakoztató tettre szánta el magát: több helyen is módosította Lewis Hamilton oldalát a webes enciklopédiában, s noha hamar visszaállították az eredeti adatokat, az általa írtak nagyon hamar terjedni kezdtek az interneten.

Lewis Hamilton Wikipédia-oldala ma


Az átalakított mondatok között szerepelt egy idézet Michael Schumachertől, még 2001-ből: „Ha így folytatja, biztos vagyok benne, hogy az F1-ben köt ki” - szólt az eredeti mondat, a módosított már egy kicsit durvább lett: „Tudom, hogy eléggé ronda, de ha így folytatja, biztos vagyok benne, hogy az F1-ben köt ki.”

Egy másik helyen Hamilton Japán Nagydíjon mutatott vezetésére utalt: „Miatta ütközött össze Mark Webber és Sebastian Vettel, annak köszönhetően, hogy bizarr, veszélyes és illegális manővereket tett meg előttük, a biztonsági autót követve. A videók és a széleskörű egyetértés ellenére nem büntették meg (sic).”

A Wikipédia 2007. október 20-áig „vandalizmus” miatt megtiltotta a Hamilton-adatlap szerkesztését újonnan és nemrég regisztrált felhasználóknak. A dolog pikantériája, hogy a spanyol figura egy Daimler-hez tartozó IP-címről hekkelte meg az enciklopédiát - a cég azon nyomban emlékeztette dolgozóit a helyes internetes viselkedésre, valamint elkezdte a nyomozást a renitens után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: