DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Retro

F1-Archív: Francia Ferrari-napok

Mallorca futamot rendezne, Vettel marasztalja Webbert, sikerek és kudarcok a Ferrarinál, Massa meghalhatott volna Kanadában, Villeneuve a BAT Reynardhoz igazol. Július 1. hírei 1996 óta.

2013: A Silverstone-ban kialakult gumikrízist követően az illetékesek úgy döntöttek, hogy az állandó versenyzők is autóba ülhetnek a közelgő, eredetileg kizárólag fiatal versenyzőknek szánt teszten.

2012: „Nem vagyunk a legjobb barátok, de nincs vele problémám, és ez fordítva is így van” – mondta Sebastian Vettel Mark Webberről, akit elmondása szerint szívesen látna maga mellett jövőre is.

vettel_webber_2



2010: Bernie Ecclestone-t foglalkoztatja annak lehetősége, hogy néhány év múlva Mallorcára vigye Spanyolország második futamát – a „Circuit of the Balearic Islands” a tervek szerint 2013-ra készülhet el.

2009: A mai napon a Red Bull két csapata tartalékjának kinevezett Jaime Alguersuari elmondása szerint nagyon szeretne már jövőre a Formula-1-be kerülni, amivel minden idők egyik legfiatalabb F1-es pilótája lenne.

toyota_batman

2008: Különleges partneri szerződést kötött a Toyota: a japán istálló a Batman-széria következő, A sötét lovag című epizódját promótálja majd a Brit Nagydíjon.

2007: Újult reményekkel küzdhet tovább a bajnoki címért Kimi Raikkönen, miután csapattársát megelőzve győzni tudott a Francia Nagydíjon. Lewis Hamilton lett a harmadik, ezzel megőrizte első helyét a pontversenyben, csapattársa viszont csak hetedikként zárt, miután a tegnapi időmérőn egy műszaki hiba miatt a 10. rajthely jutott neki csupán.

kimi_2007_france

2006: A Ferrari kisajátította az első rajtsort az indianapolisi időmérő edzésen, Michael Schumacher csapattársát hat tizeddel verve szerezte meg karrierje 67. pole-pozícióját. A bajnoki éllovas, s ezelőtt zsinórban öt pole-t szerző Fernando Alonso csak ötödik lett, a Ferrarik mellett Giancarlo Fisichella és némi meglepetésre a hondás Barrichello is megelőzte őt.

2005: Bernie Ecclestone leszögezte, hogy a következő szezonban nem állhat majd 20 futamból a versenynaptár – mely így is rekordhosszúságú lesz, hiszen az érkező török versennyel együtt 19 fordulót rendeznek majd.

2004: Max Mosley szerint Felipe Massa súlyos sérülést szenvedhetett volna, sőt akár meg is halhatott volna a Kanadai Nagydíjon elszenvedett balesete következtében, ha nem teszik kötelezővé a HANS-t, mely megóvta a brazilt. A becsapódás ereje 113g volt.

massa_2004_canada

2001: Michael Schumacher karrierje 50. futamgyőzelmével már csak egyetlen sikerre van attól, hogy utolérje Alain Prost rekordját, s nem mellesleg egy újabb lépést tett a negyedik világbajnoki cím felé. A német pilóta csapattársát, Ralfot győzte le Magny-Cours-ban, míg első számú üldözője, David Coulthard csak negyedik lett bokszutcai gyorshajtását követően.

2000: Michael Schumacher szerezte meg a pole-pozíciót a Francia Nagydíjon, karrierje során 26. alkalommal. A tartalékautót vezető Coulthard lett a második, míg Mika Hakkinen csak negyedikként zárt, miután Rubens Barrichello is beférkőzött elő. A harmadik soron a williamses Ralf Schumacher és a jaguaros Irvine osztozott.

1997: A pletykák arról szólnak, hogy ha a BAT Reynard (a későbbi BAR – a szerk.) beszáll a Formula-1-be, akkor 1999-ben Jacques Villenueve lehet a csapat egyik versenyzője, aki emellett egy komolyabb összeget be is fektetne az istállóba. A bajnoki címért küzdő kanadai jövőre még biztosan a Williamsnél marad.

1996: Drámai helyzet alakult ki a Ferrarinál a legutóbbi versenyek sikertelenségét követően: többek közt a Formula-1-ből való kiszállás is szóba került, bár ezt Luca di Montezemolo határozottan tagadta. Jean Todt csapatfőnök közölte, hogy távozik az istálló éléről, ha a Ferrari úgy kívánja.

2010-07

A magazin 2010.júliusi címlapja - az aktuális AFM ajánlója és előfizetési információk itt.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: