DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Peti papó még mindig a rali fedélzetén tolja

Magyar Nemzeti Autósport Szövetség rali szakága az elmúlt hétvégén díjkiosztó ünnepséget rendezett, ahol a miskolci Pacher Péter életműdíjat vehetett át.

A 69 éves nyugdíjas televíziós kilenc esztendeje búcsúzott a Miskolc Televíziótól mint stúdióvezető, ám jó ideje az egyik legaktívabb elfoglaltságát a ralisportban találta meg.

pacher-peter-mnasz-dij-2016

Pacher Péter (balról a második) díjat kapott


1978-ban 

– Biztonsági tervre és itinerre mindig szakítottam időt – mondta lapunknak Pacher Péter, aki 1978-ban kapcsolódott be az autósport vérkeringésébe: vett egy Zsigulit, amivel egy hét múlva el is indult első raliversenyén. – 15 évig nyomtam a pedált, mindig Zsigulikban. 1979-ben rajzoltam meg az első itinert az akkori Centrum-Bükk Kupára. Négy évtizede veszek részt az Észak-magyarországi raliversenyek sportszakmai szervezésében, legutóbb az Ózd Rallyn, de ténykedtem az ország más régióiban is, így Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Egerben, vagy éppen Budapesten is.

Megtudtuk: három ciklusban a rali szakbizottság tagja is volt, de dolgozott klubelnökként és szakosztályvezetőként is. 1980-tól sportbíró. Segített más sportágakban: a lillafüredi hegyi felfutókon is emlékezhetnek rá a technikai sportok kedvelői, ugyanakkor a görömbölyi autókrossz­pálya környékén is feltűnt.

– Minden verseny után elmondom, hogy befejezem, ám ebből nem lehet nyugdíjba menni. Ebből csak kihalni lehet. – fogalmazott. – Sajnos nincs utódom ebben a „szakmában”, nem is lehet ezt máról holnapra megtanulni. Rengeteg barátot szereztem, a raliban mindenki úgy ismer, hogy Peti papó. ÉM-JLI

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: