DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Az RSB 2015-ös változásai

Szeretnénk tájékoztatást nyújtani az újjá alakult RSB munkájával kapcsolatosan, illetve a rali versenyek szabályaival valamint az amatőr rali versenyek szabályaival kapcsolatos 2015.évi változásokról:

Az újjá alakult Rallyesport Bizottság megkezdte a 2015 évi bajnokságok előkészítését. Elsőként a MARB – Magyarország Amatőr Rallye Bajnoksága – verseny és szabályrendszerét “frissítettük”,  melyet a Sporttanács a napokban jóváhagyott, így az rövidesen kihirdetésre kerül. Ezzel párhuzamosan folyik az egyeztetés a rendezőkkel, az első MARB versenyek versenykiírásának engedélyeztetése, már a végleges  stádiumban tart.

Kazar_Szoke_Kassa04



A MARB versenyek tervezhetősége és áttekinthetősége érdekében, első ízben rövidesen megjelentetjük a  tervezett éves MARB versenynaptárat is, ahol külön szempont, hogy MARB verseny az ORB futamokkal ne ütközhessen. Az ORB, Rallye2, valamint a Historic tekintetében az RVSZ ( Rallye Versenyek Szabályai 2015 ) ”  frissítése” folyamatban van, a végleges szabályzat a Sporttanács jóváhagyása után kerül közzétételre.

Addig is ez úton szeretnénk benneteket tájékoztatni az RVSZ alapvető változásairól:
1. ORB, Rallye2
P csoport: Lejárt homológ, vagy nemzeti homológizációval rendelkező gépkocsik.
– P11 legfeljebb 1410ccm-ig
– P12, nagyobb mint 1410ccm, de legfeljebb 1610ccm
– P13, nagyobb mint 1610ccm, de legfeljebb 2000ccm
– P14, nagyobb mint 2000ccm, ezen belül külön 2WD, 4WD kategória
– P15 2WD, 4WD

Azon gépjárművek, amelyek érvényes vagy lejárt homológizációval rendelkeznek, és/vagy, nemzeti  homológizációval rendelkeznek, ide értve a WR kiterjesztéseket is. Ebben a kategóriában azon  gépjárművek kerülhetnek értékelésre, amelyek nem felelnek meg az alap homológizációjuknak. Ezen  géposztály tekintetében a korrigált és a nem korrigált hengerűrtartalom max. 4000 ccm, minimális tömeg 1230 kg.
Ezen kategóriában a mindenkori rajtengedélyhez az RSB külön hozzájárulása szükséges, melyet a nevezéssel egy időben kell az RSB-től igényelni.

A P csoport fent leírt módosítása, illetve változásai a P14 kategória kivételével a RALLYE2 re is érvényesek. A Rally2ben az abszolút értékelésbe beleszámítanak 2000ccm-ig, az A, N, valamint a P csoportos autók. Az A és  az N csoport használhat VO kiterjesztést az adott homológizáció szerint. Engedélyezettek az R2-es autók,  amelyekkel elért eredmények beleszámítanak az abszolútba. Kiírásra kerül a Lada kupa 1610ccm-ig, kizárólag Lada motorral szerelt gépjárműveknek, és a BMW kupa 2800ccm-ig.

 

Sporttársi üdvözlettel:
Berényi Ákos
Rallye szakág vezető

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: