DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Neuville sem érti mire fel az "Ogier-hiszti"

Ahogy már korábban is szó volt róla, érthetetlen, hogy miért hisztizik Ogier az idén bevezetett rajtsorrend miatt. Szimpatikussá nem teszi magát vele, az új szabály ellenére is vastagon vezeti a vb pontversenyét, mégsem hagyja abba, és ez már a kollégákat is idegesíti.

Három futamon van túl az idei rali világbajnokság és Sebastien Ogier már most komoly előnnyel áll a pontgyűjtésben, a megszerezhető 75+9 pontból 81-et meg is szerzett és már 34 pont az előnye a jelenleg második Andreas Mikkelsennel szemben. És mindez az új rajtolási szabály ellenére, ami leginkább arra kellene szolgáljon, hogy a világbajnokságot vezetőt, jelen esetben öt fékezze. A vb elsője az idei évtől nem csak a pénteki, hanem a szombati napon is elöl, kell menjen, ami - legalábbis murvás versenyeken - egy egyértelmű hátrány. De a valóságban más a helyzet, a jelenlegi mezőny egyik legjobb pilótája Ogier a legjobb autóban ül, és ha ez nem lenne elég, még az időjárás felelős is a kezére játszik.

thierry_neuville



Mexikóban a váratlanul alacsony hőmérséklet vált előnyére, és egy okosan megválasztott gumival le is tehette a szezonbeli harmadik győzelmének alapját. Ironikus, hogy pont azon a versenyen, ahova nem is akart elutazni, mert úgy érezte, hogy az összes verseny közül itt lesz a legnagyobb hátrányban az új szabály miatt. Valószínűleg sosem merült benne fel komolyan, hogy kihagyja a versenyt, ez is csak a hangoskodás része volt.

De a kétszeres világbajnok a győzelmek és a hatalmas előnye ellenére is megragad minden lehetőséget, hogy a szabály ellen tiltakozzon, hisztizzen egy sort. Ez nem csak a szurkolókat, nézőket idegesíti, hanem már a kollégákat is.

"Nem értem, hogy miért panaszkodik még mindig, hogy elsőként kell a szakaszokon mennie."

Neuville is reménykedett benne, hogy jobban visszafogja Ogiert ez a szabály, de Neuville még így is azon kevesek egyike, aki ideig-óráig lépést tudnak tartani a franciával. A következő futamon, Argentínában tovább erősödhet, ugyanis bevetésre kerül a kormány mögötti váltófül, amiről eddig kénytelen volt lemondani a csapat.

"Már az utolsó teszteket is teljesítettük az új megoldással, viszont a mérnökeink a lehető legtökéletesebben működő rendszert akarnak bevetni, és az elektronikában voltak még kérdőjelek, így inkább lemondtunk a mexikói bevetésről." - mondta Neuville, aki reméli, hogy ezzel még közelebb kerülhet a Volkswagenekhez. "A váltófül leginkább a vezetési komfortot segíti, és emellett körülbelül háromszor gyorsabban tudunk vele váltani, mint a klasszikus szekvenciális váltókarral. Hiába csak milliszekundumokról beszélünk, az idők összeadódnak..." 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: