DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Félperces előnnyel a bajnoki cím felé

Sebastien Ogier 36 másodperccel vezeti a Spanyol Ralit Latvala és Ostberg előtt – a riválisok szó szerint porfelhőbe vesznek a VW franciája mögött, aki hétvégén másodszor is világbajnok lehet.



A mezőny tagjai már tegnap figyelmeztettek a szokatlanul nagy porra: azt kérték, hogy a megszokott két-három perc helyett négyperces legyen a követési távolság a rossz látási viszonyok miatt. A pénteki szakaszokon elsőként induló Sebastien Ogier azon kevesek közé tartozott, akik nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a felvert pornak. Csodák csodájára a francia – akinek egy ponttal kell növelnie előnyét a bajnokságban, hogy sikerüljön címvédése – három szakaszt megnyert, csak a hetedik speciálon 10,9 másodpercet hozott Latvalán, összességében 36,6 másodperces előnyt alakított ki.

Kevesebb mint egy másodperc választja el a következő három helyezettet: Latvala és Mikkelsen Volkswagenjei Mads Ostberg Citroenjét fogják közre. Mikko Hirvonen és Robert Kubica egészítik ki a legjobb hatot. A nap egyik sztárja Thierry Neuville volt, aki – bár tegnap úgy nyilatkozott, a negyedik hely környékére várja magát – tartani tudta Ogier tempóját a nap utolsó speciáljáig, amelyen defektet szenvedett. A kilencedik helyre esett vissza, az őt követő Nasser Al-Attiyah és Ken Block lemaradása majdnem annyi hozzá képest, mint az övé Ogier-től.

Nem csak Neuville-t találta meg a balszerencse a nap folyamán. Sokak meglepetésére az új-zélandi Hayden Paddon legjobb időt futott a harmadik szakaszon – ezzel összetettben a harmadik helyre jött fel – aztán rögtön a következő speciálon kicsúszott, hat percet veszített. A nap első szakaszát megnyerő Kris Meeke a következőn két defektet is összeszedett, emiatt feladta a Spanyol Ralit. Dani Sordo értékes időt veszített navigátora, Marc Marti hibája miatt, aki rosszul tudta, mikor kell elrajtolniuk. Így is csapattársa, Neuville előtt áll a hetedik helyen a Hyundai legjobb versenyzőjeként.

 

Állás a pénteki nap után:

1. Sebastien Ogier                VW                    1:29:04.0

2. Jari-Matti Latvala              VW                    + 36.6

3. Mads Ostberg                   Citroen              + 37.2

4. Andreas Mikkelsen            VW                   + 37.3

5. Mikko Hirvonen                M-Sport Ford      + 41.4

6. Robert Kubica                  M-Sport Ford      + 57.0

7. Dani Sordo                      Hyundai             + 1:24.9

8. Martin Prokop                  M-Sport Ford      + 2:18.2

9. Thierry Neuville               Hyundai             + 2:29.5

10. Nasser Al-Attiyah           M-Sport Ford      + 4:50.4 WRC2

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: