DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Off-road

Marton Gergely: Győzelemmel felérő dobogó

Pozitív hétvégét zárt Greinbachban, a 2016-os Rallycross Országos Bajnokság negyedik futamán Marton Gergely. Az M-F Motorsport versenyzője hatalmas csatában, körökön át kitartóan és okosan védekezve végül a 3. helyen terelte célba Skoda Fabia Mk2-es versenygépét a Super1600-as kategória döntőjében, amivel növelte előnyét a magyar bajnoki tabella élén.

Az idén egyszerre két fronton támadó Marton Gergely megszokhatta már, hogy legyen szó Európa-bajnoki, vagy magyar bajnoki futamról, mindig minden helyezésért kőkeményen meg kell harcolnia, hiszen az ellenfelek sehol sem adják magukat ingyen. Greinbachban sem volt ez másként, ahol Gergő hiába nyerte meg mindegyik előfutamát, összességében így is mindháromszor „csak” a 4. leggyorsabb futamidő lett az övé, így a döntőt is ebből a pozícióból kezdhette meg.

D71A5842



A döntőben viszont egy jó rajtnak és még kiválóbb első körös helyezkedésének köszönhetően egy rövid időre a 2., majd a Jokerezések után a 3. helyen találta magát. Előbb Josef Susta, majd hosszú körökön át Kovács Marcell ellen kellett védekeznie, de jól állt minden rohamot, így a leintésig sikerült megőriznie dobogós pozícióját. És mivel fő bajnoki riválisa, Kovács Marcell ezúttal mögötte ért célba, így ez a 3. hely számára most egy kisebb győzelemmel ért fel. Pláne, ha azt is hozzátesszük, hogy a most csak 5. helyen végző Susta egy héttel korábban még dobogóra állt az angliai Eb-futamon, ami jól mutatja, milyen erős is volt valójában ez a greinbachi mezőny, és mekkora fegyvertény volt dobogóra állni ezen a megmérettetésen.

„Örülök, hogy sikerült dobogóra állnom, mert nagyon alaposan megdolgoztattak érte a versenyzőtársaim” – kezdte futam utáni értékelését Marton Gergő. „Őszintén szólva még jobb is lett a végeredmény, mint amire az előfutamok után számítottam, hiszen egészen a döntőig nem sikerült elmozdulnom a 4. helyről. Ennek ellenére nem voltam különösebben csalódott a részeredményekkel sem, hiszen (Kovács) Marcit már az előfutamokban is sikerült végig magam mögött tartanom, ami sosem könnyű és mindig teljes koncentrációt igényel.”

D71A6228

„A döntőben a rajtom és az első köröm nagyon jól sikerült, úgy érzem, hogy ez volt most a kulcs a dobogós eredményhez. Susta és Marci egyből kimentek mögülem Jokerre, és tudtam, hogy gyorsak lesznek, ezért a második körben én is letudtam a kötelező Jokerezésemet, és sikerült eléjük visszajönnöm. Marci közben megelőzte Sustát, és engem is nagyon elszántan támadott, de sikerült kivédekeznem minden előzési kísérletét. Igazi kemény, de fair rallycross-os csata volt mindvégig, én nagyon élveztem. Az autó egész hétvégén nagyszerűen működött, és a csapatom is kiváló munkát végzett, köszönöm mindenkinek! Három hét múlva Nyirádon, majd egy hétre rá a svéd Eb-n támadunk, úgyhogy nagyon klassz időszak vár ránk, már alig várom” – dörzsölte a tenyerét előre az ifjú pilóta, aki tehát gyors egymásutánban Európa talán két legjobb rallycross pályáján mérheti össze erejét a Super 1600-as kategória hazai és nemzetközi krémjével. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: