DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Off-road

Szabó Krisztián ismét Magyarországon versenyez

A ralikrossz Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájának harmadik helyezettje idén változatlanul a kontinens legjobb versenyzői ellen száll harcba, a szezonnyitó előtt azonban gyakorlásként még rajthoz áll Máriapócson, a magyar bajnokság hétvégi versenyén.

A 2016-os év az állandóság jegyében indul Szabó Krisztián számára: miután pályafutásának nagy váltását követően első ralikrosszos szezonját harmadikként zárta az FIA Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájában, valamint egy futamot is megnyert, amely a történelmi első Eb-győzelem volt magyar versenyzőtől a szakágban, idén változatlanul ebben a sorozatban folytatja, továbbra is a Volland Racing által felkészített Mk2-es Skoda Fabiával. A szezon április közepén indul Portugáliában, ezt azonban megelőzi egy gyakorlóverseny, méghozzá idehaza, az országos ralikrossz bajnokság és közép-európai zónabajnokság (CEZ) március 27-28-án rendezett versenyén.

„Kipróbáltam már az autót a müncheni repülőtéren levő tesztpályán, de az csak egy begurulás volt egy héttel ezelőtt, ez lesz az igazi tesztünk. A megszokott autóval és csapattal indulok a húsvéti versenyen, a Super 1600-as kategóriában” – beszélt Szabó Krisztián, a korábbi háromszoros autókrossz Európa-bajnok a hétvégi versenyről. „Eleinte az ob és CEZ Slovakia Ring-i fordulóján szerettünk volna részt venni, de addigra nem lett kész az autó.”



A hétvégi verseny érdekessége, hogy Krisztián hosszabb szünet után versenyez Magyarországon: legutolsó hazai szereplése 2014-ben volt, az autókrossz Európa-bajnokság nyirádi állomásán, még ralikrosszra váltása előtt. „Kíváncsi vagyok, milyen lesz! Mindenképpen más, mint az eddigiek, hiszen korábban nem versenyeztem magyarok ellen. Igaz, hogy voltak magyar ellenfeleim, de most a mezőny szinte teljesen magyarokból fog állni. A pályán már jártam nézőként, de még sosem vezettem rajta, így ez szintén különleges lesz.”

És hogy milyen céllal vág neki a hétvégének, meg akarja-e mutatni a közönségnek és ellenfeleknek, hogy összetett Eb-dobogósként érkezik Máriapócsra? „Persze jó lenne nyerni, de nem akarom összetörni az autót, mert három hét múlva indul az Európa-bajnokság. Tesztversenynek kiváló lesz, és próbálok győzni, de nem minden áron” – mondta a 23 éves versenyző.

„Egészen gyorsan elrepült ez a tél” – tért ki Szabó Krisztián arra, hogyan teltek az elmúlt hónapok a szezonzáró óta. „A csapat az autón dolgozott, én az elmúlt néhány hétben kezdtem meg a felkészülést, nemrég Finnországban jártam, ahol Rolf Vollanddal autóztam. Most, hogy múlt héten beültem az autóba, már alig várom, hogy ismét versenyezzek!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: