DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Hivatalos: Rossi 2020 végéig a Yamahánál

A Yamaha a katari hétvége csütörtöki napján hivatalosan is bejelentette, hogy az olasz újabb két évig náluk versenyez majd. A „Doktor” királykategóriás pályafutása immár minimum bő két évtizedes lesz.

A Yamaha gyári alakulata újabb két évvel meghosszabbította Valentino Rossi szerződését, aki így 2020 végéig biztosan a MotoGP mezőnyének tagja lesz. A szerződéshosszabbítással az olasz versenyző 2013-as visszatérése után zsinórban nyolc évet teljesít a „hangvillásokkal”, ami eggyel több, mint amennyit 2004 és 2010 között töltött el velük. A „Doktor” eddig négy világbajnoki címet szerzett a Yamaha színeiben, ő az alakulat legeredményesebb motorosa: 206 futamon 56 alkalommal győzött. A japán gyártó összes győzelmének mintegy tíz százalékát Rossi szerezte a világbajnokságon. Tavaly hatszor állhatott fel a dobogóra, Assenben pedig győznie is sikerült. A csapat bízik abban, hogy az olasz idén és az elkövetkező években is jó eséllyel száll majd harcba a világbajnoki elsőségért. Ha Rossi kitölti a szerződését, akkor majdnem 42 (!) éves korában is még versenyezni fog.

rossi-motogp-1_1



„Nagyszerű érzés ezzel a szerződéshosszabbítással indítani az évet, bár sokaknak valószínűleg nem jelentett nagy meglepetést, hiszen Valentino korábban nyilvánvalóvá tette, hogy szeretné folytatni a versenyzést. Biztos vagyok benne, hogy ez a hivatalos bejelentés milliók számára jelent majd nagy örömet szerte a világon” – olvasható Lin Jarvis nyilatkozata a Yamaha hivatalos honlapján. „Nagyon könnyen meg tudtunk egyezni, a gyári csapatunknak top versenyzőkre van szüksége, akik teljes mértékben elkötelezettek a céljaink felé. Valentinóval kapcsolatban nincs kétségem afelől, hogy száz százalékig elkötelezett és még mindig egy élversenyző, amit a katari teszten elért második helye is mutat. Most már csak rajtunk múlik, hogy a megfelelő versenytechnikát tudjuk-e a rendelkezésére bocsátani ahhoz, hogy futamokat és bajnokságot nyerjen. Miután mindkét versenyzőnkkel sikerült megegyeznünk, teljes mértékben a 2018-as szezonra koncentrálhatunk, reméljük, hogy erős kihívók leszünk minden egyes hétvégén.”

Valentino Rossi elmondta, hogy amikor legutóbb két éve hosszabbított a Yamahával, megfordult a fejében, hogy talán ez lesz az utolsó szerződése MotoGP-versenyzőként. Két évet hagyott magának arra, hogy meghozza a döntést a folytatásról vagy a visszavonulásról, ezalatt pedig arra jutott, hogy még mindig a versenyzés és MotoGP élteti. „Hatalmas öröm számomra, hogy tovább folytathatom a munkát a csapatommal, a mérnökeimmel és a szerelőimmel. Köszönettel tartozom a Yamahának, különösen Lin Jarvisnak és Massimo Meregallinak, hogy továbbra is bíznak bennem. Nehéz kihívás előtt állunk: 40 éves koromig szeretnék versenyképes maradni! Kemény feladat lesz, részemről is nagy erőfeszítéseket fog igényelni, sok edzést, de készen állok rá. A motivációm töretlen, ezért hosszabbítottam még két évvel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: