DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Új csapattársa sem érti, miért gyorsabb Rossinál

Bár a Yamahához idénre átszerződött Maverick Vinalesről már évek óta úgy beszélnek, mint a közeljövő meghatározó alakja a MotoGP-ben, mégis sokakat meglepett, hogy a fiatal spanyol az első pillanattól fogva árnyékba szorítja a csapat és a sport élő legendáját, Valentino Rossit.

Vinales a királykategóriában töltött előző két szezonját a középmezőnyhöz tartozó Suzukinál teljesítette, ahol első futamgyőzelmét így is be tudta húzni tavaly Silverstone-ban, de a nagy lehetőséget mégis akkor kapta meg, amikor idénre lecsapott rá a Yamaha, ahol Jorge Lorenzo megüresedett helyét tölti be.

A Moto3-as kategória 2013-as bajnoka azonban a legkevésbé sem illetődött meg attól, hogy az egyik legjobb csapathoz, ráadásul a MotoGP többszörösen megkoronázott királya, Valentino Rossi mellé került, hiszen a szezont rögtön két győzelemmel kezdte, és azóta is magabiztosan vezeti a bajnoki tabellát.

vinales1



A spanyol Barcelonában, a Katalán Nagydíj helyszínén interjút adott a Formula.hu-nak, amelyben elárulta, ő maga sem érti pontosan a Rossival szembeni fölényének okát.

„Pillanatnyilag nem érzek semmi nehézséget abból fakadóan, hogy ő a csapattársam. Csupán azt érzem, hogy sokat tanulhatok tőle a versenyhétvégén való felkészülés tekintetében. Persze nem kerültünk egymáshoz közelebb idén, elvégre ellenfelek vagyunk, viszont jó kapcsolatot ápolunk és tiszteljük egymást” - nyilatkozta lapunknak a 22 éves tehetség, aki örül annak, hogy a csapaton belül nincs háttérbe szorítva a kilencszeres világbajnok mögött.

„Nem okozott különösebb problémát a beilleszkedés, ami eléggé meg is lepett, hiszen ahogy megérkeztem, már mindent felépítettek számomra, ami tényleg jólesett. És most sem nyomást érzek, hanem motivációt. Persze a teher mindig jelen van, de igyekszem azt kizárni és csak a kellemes érzéseket megtartani.”

Vinales eddig a szezonban minden futamon Rossi előtt ért célba, leszámítva persze Austint, ahol kicsúszás miatt nem látta meg a kockás zászlót. Jelenleg 30 ponttal áll csapattársa előtt a tabellán, de a második helyezett Andrea Dovizioso lemaradása is 26 egység. Vajon gondolta volna előzetesen, hogy azonnal a nagy bajnok fölé tud majd kerekedni?

„Meg sem fordult a fejemben ilyesmi, hiszen Valentino a legjobbak egyike, de való igaz, hogy egyelőre nagyszerű munkát végzünk. Minden egyes hétvégén képes vagyok erős köröket motorozni, az élmezőnyben állok és a győzelemért harcolok, ez pedig a kezdetektől fogva nagyon jó érzéssel tölt el” - ismerte el.

vin-ros

„Már az előszezoni teszteken is erősek voltunk, és már akkor éreztem, hogy képes lehetek rá. De hatalmas a különbség aközött, hogy az ember érez valamit, illetve hogy ténylegesen meg is csinálja azt. Ezért különleges számomra, hogy már a Yamahával töltött első évemben vezetem a bajnokságot.”

Egy rutinos versenyzőt sorozatosan fölülmúlni nem kis teljesítmény, de vajon meg tudja-e Vinales nevezni azokat a tényezőket, amelyek előnybe helyezik őt Rossival szemben?

„Őszintén szólva fogalmam sincs. Az elvem az, hogy csak magamra koncentrálok és igyekszem a saját ritmusom szerint csinálni a dolgokat, ez pedig általában beválik. A pontos különbségre nem tudok rámutatni, de ami engem illet, nagyon sok múlik azon, hogy a csapatommal mindent megfelelően végzünk.”

Csapattársa iránti tiszteletéről viszont árulkodik, hogy Vinales a Rossi elleni Le Mans-i csatáját emelte ki a szezonja eddigi legemlékezetesebb pillanataként:

„Nagyszerű párharc volt, amíg meg nem kezdtük az utolsó kört. Valentino előtte megelőzött és 6-7 tizedes előnyt épített ki, de erősen koncentráltam és pár erős körnek köszönhetően visszazárkóztam rá, majd pedig képes voltam támadni. Persze biztosan számos hasonló csatánk lesz még a szezon során vele és Marc-kal [Marquez] is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: