DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Amikor egy pálya a másik problémáiban bízik

Már 2015-ben a vadonatúj walesi aszfaltcsíkon rendezték volna a MotoGP Brit Nagydíját, de a munkálatok lassúsága miatt továbbra is Silverstone fogadja a mezőnyt. Utóbbi helyszín tulajdonosa, a BRDC elnöke reméli, hogy a walesi pálya soha nem lesz kész.

Néhány nappal ezelőtt, amikor összeszedtük az F1-es Brit Nagydíj alternatív helyszíneit, a listában ott szerepelt a még nem is létező walesi aszfaltcsík is. Az Ebbw Vale közelébe tervezett projektnek már 2015-re meg kellett volna valósulnia, ráadásul a MotoGP-futamokat szervező Dornával már szerződést is kötöttek, de mivel semmilyen előrelépés nem történt az ügyben, Valentino Rossiék azóta is Silverstone-ban mérkőznek meg egymással.



Derek Warwick, a Silverstone-t birtokló Brit Autóversenyzők szövetségének elnöke abban reménykedik, hogy Walesben nem sikerül megépíteni az új pályát, így továbbra is a northamptonshire-i aszfaltcsík fogadhatja a MotoGP-t a jövőben. „A MotoGP nagyon fontos Silverstone számára” – nyilatkozta az egykori F1-es pilóta az Autosport International Show-n. „Úgy véljük, a következő két évben mi leszünk a rendezők, amelynek örülünk. Tisztán fogalmazok a walesi pályáról is: remélem, soha nem fog megvalósulni, így nálunk maradhat a futam.”

„Silverstone-ban nagyon nagy rajongótábora van a motorozásnak. Már nem csak olyan pálya vagyunk, amely a négykerekűekről szól, hanem a kétkerekűeket is rengetegen szeretik” – tette hozzá Warwick, aki nagy MotoGP-rajongónak tartja magát, kiemelve Valentino Rossi teljesítményét. „Rossi nem csak a MotoGP, hanem az egész sporttörténet egyik legendája” – mondta a brit. „Ott van a Sennák, Fangiók és Mossok között. Úgy vélem néhány éve láthattuk őt a legjobbnak, de mindig meg tud lepni engem, hiszen még csak 38 éves. Marquez különleges tehetség, Vinales most tör fel, Lorenzo pedig a Ducatihoz igazol, amely nagyon jót tesz a MotoGP-nek.”

Cal Crutchlow révén tavaly 25 év után lett újra brit győztese a királykategóriának, amikor az LCR Honda motorosa győzni tudott a Cseh Nagydíjon – éppen Silverstone előtt, ahol pole-t, és remek második helyet szerzett. „Az a legjobb Calban, hogy semmi sem zavarja őt. Nagyon sokat segít Silverstone-nak, rengeteg rajongó fog miatta kilátogatni idén a pályára. Különleges tehetség.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: