DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Megállapodtak a barcelonai nyomvonal módosításáról

Luis Salom tragikus balesete után biztonsági aggályok merültek fel a spanyolországi pálya egyes szakaszaival kapcsolatban: most úgy tűnik, a következő évtől kezdve a motorok enyhén módosított vonalvezetésen körözhetnek majd.

A Katalán Nagydíj hétvégéjét beárnyékolta Luis Salom pénteken bekövetkezett halálos balesete a Moto2-esek második szabadedzésén, amely után néhány órán belül úgy határoztak, hogy a versenyzők a Formula-1-esek által is használt nyomvonalon folytatják a versenyzést a hátralévő két nap során. Ezzel a tragédia helyszíne, a 12-es kanyar kikerült a vonalvezetésből, helyette viszont bekerült egy sikán, valamint a néhány kanyarral korábbi 10-es előtti egyenesnek is a rövidebb változatát használták.

A futam után hosszú hónapokig egyeztettek arról, milyen változtatásokat hajtsanak végre annak érdekében, hogy még biztonságosabbá tegyék a catalunyai pályát. Nos, úgy tűnik, hogy az FIA részéről Charlie Whiting, a FIM képviseletében Franco Uncini és maga a létesítmény fenntartói végre megállapodtak, s hamarosan hozzá is láthatnak a munkálatokhoz.

barcelona-motogp-3



Az átalakítás az F1-es verziót egyáltalán nem érinti, s 2017-től kezdve a MotoGP mezőnye is egy nagyon hasonló nyomvonalon megy majd. Az egyetlen apró eltérés, hogy az utolsó kanyart megelőző sikánt valamelyest előrébb hozzák, ezzel pedig két legyet ütnek egy csapásra: egyfelől megnövelik a kritikusnak tartott 12-es kanyar bukóterét, másrészt a motorosoknak így nem kell további kockázatokat magában rejtő manőverrel keresztülvágniuk a pályán, amikor visszatérnek a bokszba.

Az is eldőlt, hogy a 10-es kanyarnak is a rövidebb, azaz a Formula-1 által már évek óta használt, a MotoGP-ben pedig idén először látott verzióján fognak körözni. Ezzel a pálya hossza 4727 méterről 4652 méterre csökken majd. A módosításokat a következő hónapban végzik el, amikor nincs más jellegű tevékenység a barcelonai pályán, a Motorsport.com szakoldal információi szerint január végére be is fejeződhetnek a munkálatok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: