DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Motor

Rossi: Meg akarom mutatni, hogy még mindig tudok nyerni

A motogp.com szokásos nagydíjak utáni, „After the Flag” címre hallgató levezető műsorának ezúttal a bajnokságot öt forduló elteltével vezető Valentino Rossi volt a vendége. A Yamaha olasz versenyzője beszélt többek között a 10. vb-címről, a motivációról, a győzelmi ünnepléseiről, illetőleg arról is, hogy szeretne-e gyereket.

Kiváló formában kezdte a szezont Valentino Rossi: Katarban és Argentínában nyerni tudott, emellett pedig egy második és két harmadik helyet tud felmutatni. Eredményeinek és kiegyensúlyozottságának köszönhetően öt nagydíj után vezeti az összetett pontversenyt is csapattársa, Jorge Lorenzo, valamint a ducatis Andrea Dovizioso és a címvédő Marc Marquez előtt. A yamahás olasz pilóta volt a legutóbbi vendége a motogp.com „After the Flag” (szabad fordításban „A leintés után”) című online levezető műsorának Le Mans-ban, amelynek legérdekesebb részleteit most mi is megosztjuk olvasóinkkal.

orig_576f8ed2f1dd2b4a1c97b653a8cc0c0d
 
Rossi idei eredményei kapcsán nehéz elmenni szó nélkül amellett, hogy Jerezben megszerezte pályafutása 200. világbajnoki dobogóját. Ami a nagydíjszerepléseket illeti, a tavalyi évad során átlépte a 300-as határt, így a következő mérföldkő a már sokat emlegetett 10. világbajnoki cím lehet.
„Nos igen, ez a legnehezebben elérhető cél. A bajnokság mindig hosszú, szerencsére is szükséged van hozzá, és mindenhol gyorsnak kell lenned” – reagált a felvetésre a „Doktor”, aki szerint idei teljesítményét már 2014-ben megalapozta:



„A tavalyi szezon nagyon fontos volt számomra, mert sokat fejlődtem, javítottam a teljesítményemen, és így ezt az évet is rendkívül versenyképesen kezdtem. Már most sikerült két futamot megnyernem, és mindig dobogóra állhattam. De ez még csak a kezdet: a továbbiakban is így kell folytatnunk, a helyes irányba haladnunk, javítanunk a motoron és a teljesítményen, mert ez a szezon is nagyon hosszú még” – magyarázta az olasz. Arra a kérdésre, hogy ennyi év és siker után hogyan képes még mindig a legjobb helyezésekért küzdeni, így reagált:

„A legfontosabb dolog a motiváció. Volt két nehéz szezonom a Ducatival, és sokan azt mondták, hogy már túl öreg vagyok. De én nem érzem így, ezért meg akarom mutatni, hogy még mindig tudok nyerni és az élen motorozni. Miután visszatértem a Yamahához, a 2013-as év már nem volt annyira rossz, de még mindig sok volt a nehézség. 2014 már jobban alakult, és 2015 is jól néz ki egyelőre. Ehhez óriási motiváció, illetve a sport élvezete kell, emellett rengeteg munka otthon is edzések formájában, hogy megpróbáljak javítani a vezetési stílusomon és a fizikai állapotomon.”

A motogp.com riportere konkrétan rá is kérdezett a motorozási stílusára, miszerint saját bevallása szerint még mindig a régi típusú versenyzők közé tartozik, vagy már sikerült többé-kevésbé ellesnie a fiatalabb generáció szokásait. „Nyilván egy kicsit még mindig „old school” típusú a stílusom – szerencsére” – felelte a pilóta. „Azonban amellett, hogy a szabályok is változtak, a versenyzők színvonala is emelkedett, hiszen mindenki sokat dolgozik mindenen: figyelnek arra, hogy mit esznek, hogyan edzenek, és nem csak a motorozásra figyelnek.”

Rossi a videós interjúban azt is elmondta, hogy elsősorban saját maga miatt motorozik, hiszen nagyon élvezi a versenyzést, s csak ezt követően motiválják őt a barátok, a családtagok és az óriási rajongótábor. A pilóta egyébként beszélt a saját családjáról is: „Szeretem azt, ahogy támogatnak. Anyukám négy vagy öt versenyre jön ki évente, míg apukám, Graziano régebben többször is meglátogatott, de ma már ő is nagyjából négy-öt futamon van ott. Nyilván ezek azok a nagydíjak, amelyek Olaszország és Tavullia közelében vannak.”

„Technikai szempontból is remek támogatást kapok otthonról. Még anyukám is szokott tanácsokat adni a beállításokat illetően” – folytatta a kilencszeres vb-győztes, hozzátéve, hogy apjától, a korábban szintén motorversenyzői karriert teljesítő Grazianótól is sok tanácsot kap. Rossi egyébként kiemelte még, hogy az is segítség számára, hogy féltestvére, Luca Marini is versenyez, emellett szóba hozta saját versenyzői akadémiáját is, ahonnan számos pilóta került már be a világbajnokság mezőnyébe is, s akikkel az edzés nem csupán munkának számít, hanem egyben remek kikapcsolódásnak és szórakozási lehetőségnek is felfogható.

21442_orig_6b9c9be5cbf34e2e0cbcd4ae86cf3b73

Az interjú végén a motoros válaszolt néhány rajongói kérdésre is. Egyikük például arról érdeklődött nála, hogy tervez-e a jövőben családot alapítani: „Úgy gondolom, igen. Szerencsére a barátnőm tíz évvel fiatalabb, mint én, szóval még van időm” – nevetett Rossi, aki arra a kérdésre, hogy mostanában miért nem láthatunk tőle a múltban megszokott speciális ünnepléseket, így válaszolt: „Ahhoz olyan hangulatban kell lenned. A múltban csináltunk néhány különleges ünneplést, amelyek jó mókák voltak, de ha nincs meg a megfelelő ötlet, akkor jobb, ha inkább nem csinálunk semmit. Ráadásul korábban akár 11 futamot is megnyertem az évben, jobb esélyeim voltak. Ma már ez ritkább, így fontosabb, hogy élvezzük a győzelem pillanatát a csapattal és a szerelőkkel.”

A világbajnokság a jövő hétvégén épp Rossi hazai versenyével, az Olasz Nagydíjjal folytatódik. A „Doktor” korábban összesen kilenc alkalommal tudott már nyerni Mugellóban – igaz, utolsó sikerét még 2008-ban aratta ezen a pályán. A szezon hatodik versenye előtt a yamahás 15 ponttal vezet Lorenzo, 19-cel Dovizioso és 33-mal Marquez előtt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: