DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Phillip Island - 1. szabadedzés: Espargaro volt a leggyorsabb Lorenzo és Iannone előtt

Némi meglepetésre az Open kategóriát domináló Aleix Espargaro nyerte a legnagyobb géposztály első szabadedzését az Ausztrál Nagydíjon. Mögötte Jorge Lorenzo végzett a második helyen a Yamahával, míg a képzeletbeli dobogó alsó fokát a ducatis Andrea Iannone szerezte meg, megelőzve Valentino Rossit, Marc Marquezt és Andrea Doviziosót.

20136_w666px_aadf75a9c99eb86044c785f4d94610c3



Hűvös, de napos, azaz tipikus Phillip Island-i időjárás fogadta a királykategória szereplőit is az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén. Miközben az első igazán gyors körök a vb-címét már a múlt hétvégi japán viadalon bebiztosító Marc Marquez nevéhez fűződtek, az első érdekesebb eseményt Alvaro Bautista produkálta, aki a 10-es kanyarban mutatott be egy kisebb esést, míg az első negyedóra végén Alex de Angelisnek is félre kellett állnia, vélhetően műszaki hiba miatt.

A tréning feléhez érkezve továbbra is Marquez vezetett, ám a második helyet sokáig birtokló Andrea Iannonét előbb Valentino Rossi, majd Jorge Lorenzo is megelőzte. Utóbbi aztán annyira lendületbe jött ettől, hogy következő körével már négy ezredmásodpercre megközelítette éllovas honfitársát. A két spanyol és a két olasz mögött az ötödik helyet a pontversenyben is ezt a pozíciót elfoglaló Andrea Dovizioso mondhatta ekkor magáénak.

Már az utolsó percek kezdődtek meg, amikor Iannone némileg váratlanul az élre ugrott, 54 ezredet kiosztva Marqueznek. Nem sokáig vezetett azonban a pramacos, Aleix Espargaro ugyanis még nála is gyorsabbnak bizonyult, s elsőként 1:30-on belülre kerülve ő vette át az első helyet. Végül az Open kategóriában induló spanyolt már nem is tudták megelőzni, így övé lett az edzéselsőség. Mögé a leintés előtt nem sokkal Lorenzo zárkózott vissza másodiknak, míg a harmadik helyet Iannone szerezte meg. Rossi lett a negyedik, Marquez az ötödik, Dovizioso a hatodik, míg a pontversenyben a „Doktorral” holtversenyben a második helyen álló Dani Pedrosa mindössze a kilencedik pozícióban zárt.

A MotoGP második szabadedzésére 6:05-kor kerül sor.

Az 1. szabadedzés végeredménye:

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: