DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Élő cikkek

ÉLŐ: Azerbajdzsáni Nagydíj - a futam

Vettel rajtol a pole-ból, mögötte a két Mercedes, a két Red Bull és az eltérő stratégián lévő Raikkönen - megszerzi-e idei harmadik győzelmét a Ferrari német világbajnoka?

14:10-kor veszi kezdetét a futam és mindenről beszámolunk élő szöveges tudósításunkban. 

Köszönjük kedves olvasóink figyelmét, élő közvetítésünk búcsúzik, de hamarosan hozzuk az összefoglalót és a résztvevők nyilatkozatait! Micsoda futam volt! 

Huhh, vége van.... Raikkönen a második, Perez a harmadik, Vettel a negyedik, Sainz az ötödik, Leclerc pedig a hatodik helyre hozta be a Saubert! Bottas-dráma, Vettel-balszerencse, Red Bull-kiesés és Hamilton-győzelem. 

Elképesztő: a káoszfutam végén Lewis Hamilton halad át elsőként a célvonalon pés megszerzi az idei első mercedeses győzelmet!

Hamilton vezet Raikkönen előtt, Perez a harmadik, Vettel a negyedik, de támadhatja Sainz is.

Atyavilág, mi történik itt, Bottas az élről kiáll defekt miatt, Vettel gumija lenullázódott, Perez is megelőzte, Hamilton vezet Raikkönen és Perez előtt!

Bottas jobb hátsó defekt!!!

Elengedték a mezőnyt! Vettel elfékezte az első kanyart, így nem tudta megelőzni Bottast, sőt, Hamilton a második, Raikkönen a harmadik, Vettel visszaesett negyediknek!

Még mindig bent van a safety car és sok a törmelék, sőt, Hamilton azt mondta a rádióban, hogy inkább intsék le a versenyt, négy kör van hátra. 

Közben már csak hét kör van hátra, mentik a Haast, bent van az orvosi autó is, bár Grosjeannak nincs baja szerencsére, már kiszállt. 

Atyaég: gumimelegítés közben nekiment a falnak a Haas franciája, bár állítása szerint valaki meglökte. Pedig a visszajátszás egyértelműen megmutatta, hogy a közelében sem volt senki...

Mi történik még itt?! Grosjean a hatodik helyről, a biztonsági autó mögött a falba csapódott! Mi történt?

Christian Horner borzasztóan ideges, elrohant a pilótáihoz...

Páff: 

Közben pedig a safety car mögött Vettel is megcsinálta a kerékcserét, ő is ultralágyat kapott. Bottas az élen most már "tisztán" a biztonsági autó mögött!

Mindkét Red Bulltól elbúcsúztunk: 

Safety car és közben Bottas a bokszban!

RICCIARDO NEKIMEGY FÉKTÁVON VERSTAPPENNEK ÉS KIÜTI A CSAPATTÁRSÁT! Mindketten kiestek!

Verstappen a bokszban, ő is ultralágyat kap és meglepetés: Ricciardo elé jön vissza, újra ő van a csapattársa elé, pedig Ricciardo volt kint előbb a bokszban!

Bottas elképesztő: megint 12,6 másodperc az előnye Vettellel szemben, most gyorsabb a németnél és még mindig nem volt kint. 12 kör van hátra, egyre jobbak az esélyei!

Ricciardo a bokszban 13 körrel a vége előtt és ultralágyakat kap, ez innentől érdekes lesz!

Ricciardo előzése:

Ricciardo most nem kérdezett! DRS-sel, szélárnyékkal, füstölőset fékezve befért csapattársa elé a célegyenes végén, így megelőzte Verstappent és feljött a negyedik helyre!

Érdekes lehet a hajrá: Bottas 12,4 másodperccel vezet Vettel előtt, továbbra is jó a tempója és bár még ki kell állnia, ő most már valószínűleg felteheti az ultralágyakat, hiszen a 34. körnél tartunk, 17 van hátra. Ezeken viszont jóval gyorsabb lehet a németnél a futam végén!

Vettel a bokszban! 30. kör, a német már elkezdett lassulni és Bottas közelített hozzá. Vettel lágyakat kap, de ha Bottas bírja még pár körig, akkor ultralágyakat tehet fel és az sorsdöntő lehet... Vettel a második helyre jött vissza, Hamilton elé.

Verstappen és Ricciardo nem aprózta el:

Vettel, Bottas, Verstappen és Ricciardo sem volt még kint a bokszban és lassan közelítünk ahhoz a határhoz, amikor már nem a lágy, hanem az ultralágy abroncsokat is fel lehet majd rakni - kibírják addig?

Leclerc megelőzte Alonsót...

Újabb óriási csata a két Red Bull között: Ricciardo már-már megelőzte Verstappent, de a holland félelmetesen kemény volt és visszavette a pozíciót, Ricciardo nem volt elég erőszakos. 

Leclerc is a bokszban, a hetedik helyről áll ki az eddig hatalmasat versenyző monacói. Lágy gumikat kap ő is és a tizenegyedik helyre jön vissza, Alonso és Stroll közé. 

"Ne szórakozzatok velem a kapcsolókkal" - mondta dühösen a rádióban a világbajnok. 

Hamilton kereket cserélt, a harmadik helyre, Bottas mögé jött vissza és lágy gumikat kapott. 

Hamilton elfékezte, túlcsúszott, de különösebb gond nélkül visszatért a pályára - így viszont a négy másodperces hátránya rögtön nyolc másodperc fölé nőtt. Ki is hívják a bokszba. 

Bottasszal mi történik? Köze sincs a Vettel-Hamilton páros tempójához, már a brittól is hét másodpercre van. 

Marcus Ericsson a bukótérben, de visszatolatott és folytatja útját, ez egyszerű elfékezés volt. 

Az első DRS-zónánál nem működik az érzékelő.

Sainz a bokszban, kiállt a támadó Red Bullok elől és lágy gumikat kapott - Vettel vezet 4,5 másodperccel Hamilton előtt, Bottas szűk tíz másodpercre van, az autót most már megzabolázó Verstappen 29-re, őt pedig szorosan követi Ricciardo, Leclerc (!) és Raikkönen is. 

Így csapta falhoz Hülkenberg:

Változás: belendült a Red Bull! Mostanra sikerült felmelegíteni a gumikat, Verstappen meg is érkezett Sainzra és már támadja, Raikkönen közben megelőzte Strollt és már nyolcadik. 

Kimi Raikkönen a lágy gumikon kilencedik, ő volt már a bokszban a kezdeti hiba után. 

Összeért a két Red Bull! Ricciardo félig már megelőzte csapattársát, de Verstappen nem hagyta magát - nincs problémájuk, de nagyon keményen harcolnak. Közben Leclerc mekkorát megy a Sauberrel, már a hetedik helyen áll!

Hoppá! Hülkenberg hibázott, a falnak csapta az autót bal hátulját, hiába a parádés felzárkózás (14. helyről az ötödikre), vége a futamának, kiesett!

A Renault páros előzése:

Nagyon lassú a két Red Bull, Stroll és Leclerc zárkózik fel a Verstappen-Ricciardo párosra...

Hülkenberg is elmegy a szenvedő Verstappen mellett, a két Renault a negyedik-ötödik helyen!

Megvan Sainznak! A célegyenes végén megelőzte Verstappent és közben a háttérben Hülkenberg is Ricciardót, mindkét Renault elment az előtte haladó Red Bull mellett. A gyáriak ultralágy gumikon vannak, a Red Bullok szuperlágyakon, közben Verstappen arra panaszkodik, hogy nem tölt az erőforrás. 

Amíg a Red Bull és a Renault csatáját figyeljük, Verstappen meglépett Hamilton elől és három másodperc előnyt autózott ki, Bottas hat másodpercre van. 

Óriási a meccs Verstappen és Sainz között, nagyon támad a spanyol, kőkeményen védekezik a holland. 

Ricciardo pozícióvesztése egy távoli fotón:

Micsoda manőver: Sainz megelőzte az egyenesben Verstappent, de a holland visszabújt mögé és még a féktávon visszaelőzte!

Szóval akkor az élmezőny: Vettel, Hamilton, Bottas, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Gasly, Hülkenberg, Stroll, Leclerc. 

Ricciardo az újraindítás vesztese, előbb Verstappen, majd Sainz is elment mellette, a holland nagyon kemény volt a csapattársával szemben. 

Elengedték a mezőnyt, bejött a biztonsági autó és ezúttal is eljöttek a srácok gond nélkül.

Vettel rádión jelenti a csapatnak, hogy hol mennyi törmelék van még a pályán, de lassan elengedik majd a mezőnyt. 

Alonso padlólemeze megsérült, ezt közölte vele rádión a csapat. 

Közben a visszajátszásokon látszik, hogy Szirotkin nekicsúszott Pereznek, majd a következő egyenesben Hülkenberg tolta arrébb az oroszt, neki Alonsónak - Raikkönen és Ocon nem igazán tekinthető hibásnak az ő ütközésükben, egyszerűen nem fértek el. 

Alonso kijött kereket cserélni, az sem ment egyszerűen, közben pedig rengeteg a törmelék a pályán, folyik a takarítás. Nagyon nyert Sainz, aki már a hatodik, Stroll pedig a hetedik. 

Fernando Alonsónak jobb első defektje van!

Jön a safety car!

Raikkönen és Ocon ütközött, nem fértek el egymás mellett, a francia a falban végezte és a finn szárnya is megsérült - közben Szirotkin is kiesett.

ÉS RAJT! Vettel megőrizte a vezetést, Hamilton a második, Bottas a harmadik, majd jönnek a Red Bullok, az első kanyart megúszták - a másodikban viszont többen is ütköztek, köztük Raikkönen!

Hidegek a gumik, nagy a feszültség, szűk a pálya, már a rajt sem tűnik egyszerűnek. 

Elkezdődött a felvezető kör!

Mindössze 17 Celsius-fokos a levegő, a pálya is nagyon hűvös, borzasztó izgalmas futam várhat ránk! Romain Grosjean a lágy keveréken rajtol egyébként, az elérhető legkeményebben. 

Az első körök érdekességét egyértelműen Kimi Raikkönen adhatja, aki a többiekkel ellentétben az ultralágy gumikon rajtol, míg körülötte mindenki más a szuperlágyakon. 

Egyelőre tele van a pálya:

Hoppá, Raikkönen után Leclerc, Ericsson és Verstappen is hibázott a felvezető körön, óriási a szél, mi lesz itt?

Huhh, van gond: a rajtrácsra kivezető körön többen is arra panaszkodtak, hogy óriási a szél, Raikkönen például meg is csúszott. 

Kiváló kép a Mercedestől:

Húsz perc múlva veszi kezdetét a 2018-as Azerbajdzsáni Nagydíj, íme a rajtrács:

https://formula.hu/f1/2018/04/29/azerbajdzsani-nagydij-a-rajtracs-1