DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
15:51

Elengedték a mezőnyt! Vettel elfékezte az első kanyart, így nem tudta megelőzni Bottast, sőt, Hamilton a második, Raikkönen a harmadik, Vettel visszaesett negyediknek!

Köszönjük kedves olvasóink figyelmét, élő közvetítésünk búcsúzik, de hamarosan hozzuk az összefoglalót és a résztvevők nyilatkozatait! Micsoda futam volt! 

Huhh, vége van.... Raikkönen a második, Perez a harmadik, Vettel a negyedik, Sainz az ötödik, Leclerc pedig a hatodik helyre hozta be a Saubert! Bottas-dráma, Vettel-balszerencse, Red Bull-kiesés és Hamilton-győzelem. 

Elképesztő: a káoszfutam végén Lewis Hamilton halad át elsőként a célvonalon pés megszerzi az idei első mercedeses győzelmet!

Hamilton vezet Raikkönen előtt, Perez a harmadik, Vettel a negyedik, de támadhatja Sainz is.

Atyavilág, mi történik itt, Bottas az élről kiáll defekt miatt, Vettel gumija lenullázódott, Perez is megelőzte, Hamilton vezet Raikkönen és Perez előtt!

Bottas jobb hátsó defekt!!!

Még mindig bent van a safety car és sok a törmelék, sőt, Hamilton azt mondta a rádióban, hogy inkább intsék le a versenyt, négy kör van hátra. 

Közben már csak hét kör van hátra, mentik a Haast, bent van az orvosi autó is, bár Grosjeannak nincs baja szerencsére, már kiszállt. 

Atyaég: gumimelegítés közben nekiment a falnak a Haas franciája, bár állítása szerint valaki meglökte. Pedig a visszajátszás egyértelműen megmutatta, hogy a közelében sem volt senki...

Mi történik még itt?! Grosjean a hatodik helyről, a biztonsági autó mögött a falba csapódott! Mi történt?

Christian Horner borzasztóan ideges, elrohant a pilótáihoz...

Páff: 

Közben pedig a safety car mögött Vettel is megcsinálta a kerékcserét, ő is ultralágyat kapott. Bottas az élen most már "tisztán" a biztonsági autó mögött!

Mindkét Red Bulltól elbúcsúztunk: 

Safety car és közben Bottas a bokszban!

RICCIARDO NEKIMEGY FÉKTÁVON VERSTAPPENNEK ÉS KIÜTI A CSAPATTÁRSÁT! Mindketten kiestek!

Verstappen a bokszban, ő is ultralágyat kap és meglepetés: Ricciardo elé jön vissza, újra ő van a csapattársa elé, pedig Ricciardo volt kint előbb a bokszban!

Bottas elképesztő: megint 12,6 másodperc az előnye Vettellel szemben, most gyorsabb a németnél és még mindig nem volt kint. 12 kör van hátra, egyre jobbak az esélyei!

Ricciardo a bokszban 13 körrel a vége előtt és ultralágyakat kap, ez innentől érdekes lesz!

Ricciardo előzése:

Ricciardo most nem kérdezett! DRS-sel, szélárnyékkal, füstölőset fékezve befért csapattársa elé a célegyenes végén, így megelőzte Verstappent és feljött a negyedik helyre!

Érdekes lehet a hajrá: Bottas 12,4 másodperccel vezet Vettel előtt, továbbra is jó a tempója és bár még ki kell állnia, ő most már valószínűleg felteheti az ultralágyakat, hiszen a 34. körnél tartunk, 17 van hátra. Ezeken viszont jóval gyorsabb lehet a németnél a futam végén!

Vettel a bokszban! 30. kör, a német már elkezdett lassulni és Bottas közelített hozzá. Vettel lágyakat kap, de ha Bottas bírja még pár körig, akkor ultralágyakat tehet fel és az sorsdöntő lehet... Vettel a második helyre jött vissza, Hamilton elé.

Verstappen és Ricciardo nem aprózta el:

Vettel, Bottas, Verstappen és Ricciardo sem volt még kint a bokszban és lassan közelítünk ahhoz a határhoz, amikor már nem a lágy, hanem az ultralágy abroncsokat is fel lehet majd rakni - kibírják addig?

Leclerc megelőzte Alonsót...

Újabb óriási csata a két Red Bull között: Ricciardo már-már megelőzte Verstappent, de a holland félelmetesen kemény volt és visszavette a pozíciót, Ricciardo nem volt elég erőszakos. 

Leclerc is a bokszban, a hetedik helyről áll ki az eddig hatalmasat versenyző monacói. Lágy gumikat kap ő is és a tizenegyedik helyre jön vissza, Alonso és Stroll közé. 

"Ne szórakozzatok velem a kapcsolókkal" - mondta dühösen a rádióban a világbajnok. 

Hamilton kereket cserélt, a harmadik helyre, Bottas mögé jött vissza és lágy gumikat kapott. 

Hamilton elfékezte, túlcsúszott, de különösebb gond nélkül visszatért a pályára - így viszont a négy másodperces hátránya rögtön nyolc másodperc fölé nőtt. Ki is hívják a bokszba. 

Bottasszal mi történik? Köze sincs a Vettel-Hamilton páros tempójához, már a brittól is hét másodpercre van. 

Marcus Ericsson a bukótérben, de visszatolatott és folytatja útját, ez egyszerű elfékezés volt. 

Az első DRS-zónánál nem működik az érzékelő.

Sainz a bokszban, kiállt a támadó Red Bullok elől és lágy gumikat kapott - Vettel vezet 4,5 másodperccel Hamilton előtt, Bottas szűk tíz másodpercre van, az autót most már megzabolázó Verstappen 29-re, őt pedig szorosan követi Ricciardo, Leclerc (!) és Raikkönen is. 

Így csapta falhoz Hülkenberg:

Változás: belendült a Red Bull! Mostanra sikerült felmelegíteni a gumikat, Verstappen meg is érkezett Sainzra és már támadja, Raikkönen közben megelőzte Strollt és már nyolcadik. 

Kimi Raikkönen a lágy gumikon kilencedik, ő volt már a bokszban a kezdeti hiba után. 

Összeért a két Red Bull! Ricciardo félig már megelőzte csapattársát, de Verstappen nem hagyta magát - nincs problémájuk, de nagyon keményen harcolnak. Közben Leclerc mekkorát megy a Sauberrel, már a hetedik helyen áll!

Hoppá! Hülkenberg hibázott, a falnak csapta az autót bal hátulját, hiába a parádés felzárkózás (14. helyről az ötödikre), vége a futamának, kiesett!

A Renault páros előzése:

Nagyon lassú a két Red Bull, Stroll és Leclerc zárkózik fel a Verstappen-Ricciardo párosra...

Hülkenberg is elmegy a szenvedő Verstappen mellett, a két Renault a negyedik-ötödik helyen!

Megvan Sainznak! A célegyenes végén megelőzte Verstappent és közben a háttérben Hülkenberg is Ricciardót, mindkét Renault elment az előtte haladó Red Bull mellett. A gyáriak ultralágy gumikon vannak, a Red Bullok szuperlágyakon, közben Verstappen arra panaszkodik, hogy nem tölt az erőforrás. 

Amíg a Red Bull és a Renault csatáját figyeljük, Verstappen meglépett Hamilton elől és három másodperc előnyt autózott ki, Bottas hat másodpercre van. 

Óriási a meccs Verstappen és Sainz között, nagyon támad a spanyol, kőkeményen védekezik a holland. 

Ricciardo pozícióvesztése egy távoli fotón:

Micsoda manőver: Sainz megelőzte az egyenesben Verstappent, de a holland visszabújt mögé és még a féktávon visszaelőzte!

Szóval akkor az élmezőny: Vettel, Hamilton, Bottas, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Gasly, Hülkenberg, Stroll, Leclerc. 

Ricciardo az újraindítás vesztese, előbb Verstappen, majd Sainz is elment mellette, a holland nagyon kemény volt a csapattársával szemben. 

Elengedték a mezőnyt, bejött a biztonsági autó és ezúttal is eljöttek a srácok gond nélkül.

Vettel rádión jelenti a csapatnak, hogy hol mennyi törmelék van még a pályán, de lassan elengedik majd a mezőnyt. 

Alonso padlólemeze megsérült, ezt közölte vele rádión a csapat. 

Közben a visszajátszásokon látszik, hogy Szirotkin nekicsúszott Pereznek, majd a következő egyenesben Hülkenberg tolta arrébb az oroszt, neki Alonsónak - Raikkönen és Ocon nem igazán tekinthető hibásnak az ő ütközésükben, egyszerűen nem fértek el. 

Alonso kijött kereket cserélni, az sem ment egyszerűen, közben pedig rengeteg a törmelék a pályán, folyik a takarítás. Nagyon nyert Sainz, aki már a hatodik, Stroll pedig a hetedik. 

Fernando Alonsónak jobb első defektje van!

Jön a safety car!

Raikkönen és Ocon ütközött, nem fértek el egymás mellett, a francia a falban végezte és a finn szárnya is megsérült - közben Szirotkin is kiesett.

ÉS RAJT! Vettel megőrizte a vezetést, Hamilton a második, Bottas a harmadik, majd jönnek a Red Bullok, az első kanyart megúszták - a másodikban viszont többen is ütköztek, köztük Raikkönen!

Hidegek a gumik, nagy a feszültség, szűk a pálya, már a rajt sem tűnik egyszerűnek. 

Elkezdődött a felvezető kör!

Mindössze 17 Celsius-fokos a levegő, a pálya is nagyon hűvös, borzasztó izgalmas futam várhat ránk! Romain Grosjean a lágy keveréken rajtol egyébként, az elérhető legkeményebben. 

Az első körök érdekességét egyértelműen Kimi Raikkönen adhatja, aki a többiekkel ellentétben az ultralágy gumikon rajtol, míg körülötte mindenki más a szuperlágyakon. 

Egyelőre tele van a pálya:

Hoppá, Raikkönen után Leclerc, Ericsson és Verstappen is hibázott a felvezető körön, óriási a szél, mi lesz itt?

Huhh, van gond: a rajtrácsra kivezető körön többen is arra panaszkodtak, hogy óriási a szél, Raikkönen például meg is csúszott. 

Kiváló kép a Mercedestől:

Húsz perc múlva veszi kezdetét a 2018-as Azerbajdzsáni Nagydíj, íme a rajtrács:

https://formula.hu/f1/2018/04/29/azerbajdzsani-nagydij-a-rajtracs-1