DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így alakult az esős harmadik szabadedzés Monzában

Esőáztatta pálya fogadta a csapatokat az Olasz Nagydíj szombati napján, a nedves körülmények pedig jó eséllyel átírják a körvonalazódó erőviszonyokat. Élő, szöveges közvetítés az FP3-ról.

Egy jellemző kép Monzából: a GP3 reggeli kvalifikációját törölték is a csapatmennyiség miatt. A nagy zuhé már péntek este megérkezett, szombaton azonban további eső hullt a pályára.

Az este folyamán magán a pályán is történt egy változás: a Parabolica kijárata mellé egy új rázókő került. A tavalyi időmérőn, miután leaszfaltozták a híres kanyar bukóterét, Sebastian Vettel szélesítette ki ezen a pályán a nyomvonalat, idén pedig megfigyelték, hogy egyre több versenyző alkalmazott hasonló cselt. Ezt akadályozta meg az FIA, amely az akadályt egy méterrel a fehér vonal mögé helyezte.

Egy radarkép a helyszínről – hát, ez nem ígér sok jót a csapatoknak!

A rossz időjárási körülmények miatt csúszik a rajt! Azt meg sem nevezték, mennyi idővel.

Ahogy a képe is látható, az edzés kezdetét – pontosan a bokszutcai lámpa zöldre váltását – halasztják, a 60 percet számláló óra azonban jár. Az edzés tehát ténylegesen nem csúszik, 12 órakor mindenképp vége lesz – ha kiengedik addig az autókat, ha nem.

Legalább a rossz idő lehetőséget biztosít arra, hogy ilyen remek fotók készüljenek: a Ferrari négy legfontosabb embere.

Érdekesség a közösségi médiából: az utolsó esős Olasz Nagydíj a 2008-as volt, Sebastian Vettel emlékezetes első győzelmével.

Vajon a hátralevő 50 percben már csak ilyen képeket tudunk mutatni a csapatok közösségi csatornáiról?

A biztonsági autó elhagyta a bokszutcát, hogy felmérje a pálya állapotát. Nem túl nagy sebességnél tekintélyes vízfüggönyt húz maga után.

 

Az egyetlen autó, amelyet a monzai lelátókon ülő nézők láthattak eddig ma.

Az alkalmat kihasználva boldog 27. születésnapot kívánunk Marcus Ericssonnak!

 

(A fotó természetesen nem ma készült: Egyetlen pilóta sem ül az autójába.)

30 perc eltelt az edzés kiírt idejéből: ilyenkor szoktuk közzétenni az állást féltávnál. Most csak arról számolhatunk be, hogy továbbra sem tudjuk, mikor vált zöldre a bokszutcai lámpa, ha egyáltalán zöldre fog váltani.

A safety car újra a pályán: ezúttal több kört is megtesz Bernd Maylander, hogy megállapítsa, alkalmasak-e a körülmények versenyzésre.

Alkalmasak! 11:44-kor zöldre vált a lámpa! A versenyzőknek így 16 percük lesz az időmérő előtti utolsó gyakorlásra.

Amíg tűkön ülünk, megérkezett az eredmény Thaiföldről, a TCR kvalifikációjáról: Michelisz Norbert 3., Tassi Attila 5. rajthelyet szerzett, a M1RA új pilótája, Giacomo Altoé 7. lett.

A versenyzők természetesen sietősen felkapták az overallt, sisakot, és ülnek be az autókba.

Ricciardo és Verstappen már fel is sorakozott a bokszutca kijáratához. Mi is nagyon várjuk már, hogy F1-es autókat lássunk a pályán.

Zöld lámpa! Hosszú autósor hajt ki a pályára. Ricciardót leszámítva alig látnak valamit a nagy esőfüggöny miatt.

A pilóták többsége visszatért a bokszba, de Sainz például megkezdett egy mért kört. Verstappen csak azzal jellemezte a körülményeket: nagyon csúszós a pálya.

Stroll, Massa és Hamilton nem hagyta még el a bokszot. 

A két Toro Rosso, Sainz (1:41,5) és Kvjat (1:45) tettek meg mért kört. A többiek egy-kétkörös etapokat teljesítenek a kék jelzésű esőgumin.

A látási viszonyok jelenleg ilyenek.

Utolsóként Hamilton és a két Williams is elhagyta a bokszot.  

Természetesen a mezőny többsége jelenleg is a garázsban van, egy-két tapogatózó kört tettek csak meg. Sainz, Ericsson és Kvjat rendelkezik gyorskörrel, és ők a kivételek: Sainz például már öt körnél jár.

Hülkenberg is csatlakozott hozzájuk, aki 1:41,491-gyel az első helyre ugrott.

Születnek a mért körök: Massa, Stroll és Palmer is feliratkozott a listára, Hamilton azonban visszatért a bokszba egyetlen kör után. Már csak percek maradtak a rövidre szabott edzésből, ne feledjük el, 12-kor leintik azt a késői kezdéstől függetlenül.

A két Williams későn jött ki a pályára, de azóta folyamatosan róják a köröket: Massa (1:40,660) és Stroll az első két helyen.

Az utolsó percekre Vettel és Raikkönen még egyszer kijött a bokszból. A Mercedesek már a bokszban maradnak, nekik biztosan nem lesz mért körük az edzésen.

A 16 percig tartó harmadik szabadedzésnek vége: Vettel és Raikkönen lila szektort teljesítettek, de nem fejezték be a kört, hanem visszajöttek a bokszba.

Így ez lett a csonka edzés végeredménye. Csupán 7 versenyző teljesített mért kört, a nagycsapatok versenyzői közül senki.

Térjetek vissza 14 órakor az időmérő edzésre: reméljük, az eső a kvalifikációt már nem fogja hátráltatni, a lapokat azonban megkavarja!