DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Így jött meg az eső a harmadik szabadedzésre

Kövessétek élő szöveges közvetítésünkben a silverstone-i történéseket, hogy ne maradjatok le egyetlen fontos pillanatról sem.

Már csak egy óra téttelenség (nem tétlenség) van hátra az idei Brit Nagydíjból, hiszen a most induló harmadik szabadedzés után az időmérőn elért eredménynek már fontos szerepe lesz a vasárnapi eredmények alakulásában. Nézzük hát, hogyan alakulnak az erőviszonyok ebben az egy órában Silverstone-ban!

Nemrég szemelő esét jelentettek a helyszínről, de mostanra ez is elállt. Szraz pályán kezdődik meg tehát a körözés, de arra azért ne fogadjunk, hogy a végéig ilyenek maradnak a körülmények.

Kigyulladt a zöld lámpa a bokszutca végén.

Bár az eddigi edzéseredmények még semmiről sem döntöttek, két idei győztes máris hátrányos helyzetbe került. Bottas után Ricciardo is öt rajthelyes büntetést kapott, Alonsót pedig ismét a mezőny végére száműzik a motorcserék.

A pilóták többsége úgy érezte, nincs vesztegetni való ideje, és máris róják a köröket.

Pénteken Bottas 1:28,496-os idővel zárta az élen a második edzést, ma tehát ehhez érdemes viszonyítanunk. Hamilton például rögtön egy 1:29,5-tel kezdett.

A brit tegnap hibázott leggyorsabbnak szánt körén, így nem derült ki, mire képes a szuperlágy keverékeken.

Az edzés előtt érkezett friss hír, hogy a Mercedes és névadó szponzora, a Petronas meghosszabbították partnerségüket, ezzel rácáfolva azon értesülésekre, hogy a Malajziai Nagydíj jövő évi kiszállásával az F1 legnagyobb maláj szponzora is távozna a sportból.

Az S-kanyarokban szinte hányják magukból a szikrát az autók - a látványra nem lehet panasz.

Raikkönen unott hangon (máshogy nem is tudná) közölte a rádión, hogy elkezdett esni. Egyelőre azonban ez még enyhe, nem túl zavaró a versenyzők számára.

Jönnek az idők: Bottas 1:28,8, Hamilton 1:29,0, Vettel 1:29,2, Raikkönen 1:29,3.

És a Mercedesek még mindig nem fejezték be: Hamilton 1:28,747-tel az élen, Bottas nem tudott javítani legutóbb.

Egyelőre 13 pilótának van mért ideje, de jönnek még többen is. Magnussen a látványosan csendes, egyetlen kör után a bokszban van, míg a Sauberek már a 10. körüknél járnak.

Most küldte ki a Haas Magnussent, lassan mindenki feliratkozik a köridőtáblára. Az eső közben továbbra is szemel, de ez még mindig nem vészes.

"Nem nyomom tovább a határokig, nem bízok az autóban" - hangzik a szokatlan rádióüzenet Kvjattól. A beállításokkal lehet baja.

A McLarenek már megint egészen elöl, a 8. és a 10. helyen állnak - valami tényleg javulhatott, hiszen ettől a pályától tényleg nem számítottak sokra. Egyre nagyobb kár Alonso büntetéseiért...

Szikrahegyek!

Némi csend után ismét érkeznek az élcsapatok pilótái. Hamilton most futhatja meg hétvégi első épkézláb szuperlágyas körét.

Raikkönen újabb időjárás-jelentése: "Elég erősen esik a 3-as kanyarban."

Lehet, hogy nem is látunk már javulást a köridőkben?

Ah, a Mercedeseket nem nagyon érdekli az eső, vagy csak Raikkönen látott rémeket: Hamilton 1:28,063-mal tovább javítja Silverstone legjobb köridejét.

És itt a hétvége első meggyőző köre a Ferraritól: Vettel 1:28,095, csupán 32 ezreddel Hamilton mögött. Bottas további egy tizeddel van mögötte.

Raikkönen viszont csak 1:28,9. Lehet, hogy neki tényleg esik az eső, másoknak viszont nem. Most jönnek még a Red Bullok...

Hülkenberg fejlött az ideiglenes 5. helyre a szuperlágyakon. 1,4 másodperccel lassabb Hamiltonnál.

Bottas eddig is közel volt Hamiltonhoz, de most még tovább közeledik: 1:28,137 az ideje, így 74 ezred van a két Mercedes között, meg egy Vettel.

Ricciardo már egy ideje a pályán van, csak lassú, Verstappent viszont az első körei óta nem láthattuk. Aligha tervezett ez a hosszú várakozás a Red Bullnál.

A meteorológiai radarok azt mondják, hogy MOST fog jönni az erősebb eső a pályára. Egyelőre azonban mindenki rendben végzi a dolgát, szóval lehet, hogy csak a nagy esőnek felejtettek el szólni, hogy időpontja van Silverstone felett.

Grosjean jelzi, hogy esik, de azért közben fut egy 1:29,8-at, amivel felugrik a 7. helyre.

Na jó, most már tényleg rákezdett egy enyhébb szitálás, mondják a helyszíni jelentések.

Verstappen végre visszatért, de lehet, hogy az eredményének javításához már későn. A 8. helyen áll csak.

Az intermediate gumikat még senki nem vette elő, inkább behajtanak a bokszba a versenyzők. Utolsóként Alonso és Verstappen is feladja az elemekkel való küzdelmet, és biztonságosan visszatérnek csapatukhoz. A hollandnak azért volt egy megcsúszása út közben. 

"Sárga zászló van érvényben a 7-es kanyarban" - közölte a mérnöke Verstappennel.

"Igen, miattam!" - hangzott a nevetésre sarkalló válasz a hollandtól.

Valószínűleg a fő kérdés az utolsó 12 percre az lesz, hogy így csendben lepereg a számláló, vagy valaki kísérletezik még egy kicsit a vizes pályára való gumikkal. Elképzelhető ugyanis, hogy a két óra múlva kezdődő időmérőn is szükség lesz rájuk...

Másrészt persze egy csapat saját magával tolhat ki, ha most kiküldi a versenyzőjét, aki összetöri az autót, mert akkor ezzel ugrik is az ebédszünet a szerelőknek.

És egy McLaren az első vállalkozó: Stoffel Vandoorne a pályán intermediate gumikkal.

Azért küldték ki a belgát, mert gondokat észleltek a váltásokkal, és ennek akartak a végére járni. Miközben a pályán volt, Vandoorne és a csapat megerősítették egymásnak, hogy minden rendben, és már vissza is tért a garázsba a 2-es számú McLaren.

Verstappen a következő vállalkozó szellem.

Sőt, Kvjat és Ericcson is kihajt.

Egész sokan kiviharzottak hirtelen a bokszból, köztük a két Mercedes és Ricciardo is. Azért nem árthat egy kis adatgyűjtés az intermediate gumikkal.

Szinte mindenki a pályán, micsoda fordulat - erre aligha lehetett számítani még pár perce. De úgy tűnik, senki nem akar kimaradni a vizes körökből. A csapatok úgy reagálnak egymásra, mint egy versenyen a bokszkiálllásoknál.

Ricciardo az első, akit komolyabban megtréfált az eső. Egy megcsúszás után sikerült elkerülnie a fallal való találkozást, de 180°-os fordulatot tett a célegyenesben.

Ericsson is megpördült. Kár, hogy itt a kockás zászló, mert most kezdett volna érdekessé válni!

Képek Ricciardo megpördüléséről.

Ennyi volt mindenesetre, a végén az összes pilóta kihajtott, de minden autó egészben maradt. A tabella élén pedig Hamilton, Vettel és Bottas zártak 74 ezredmásodpercen belül egymáshoz képest. Tartsatok velünk a 14 órakor kezdődő időmérőn is.