DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Méhes meglátása: Élet a halál után

Van abban valami szép, hogy Michael Schumacher kómából való visszatéréséről akkor kaptunk hírt, amikor az F1 Ausztriába tér vissza, ahol ő nyert utoljára, 2003-ban.

Sokan a szezon eddigi legjobb híreként bélyegezték, hogy SabineKehm hivatalosan is bejelentette: Michael Schumacher már nincs kómás állapotban, és Grenoble-ból áthelyezték Lausanne-ba, otthonához közel. Nem volt hát hiábavaló az orvosok és az egészségügyi személyzet ténykedése. A szurkolók, barátok pedig bizton hihetik, az a sok küldött energia, oda gondolás és szóbeli bátorítás is segített a rekordbajnoknak, hogy az életéért való harcban is győzni tudjon.



 



 

Úgyhogy ez a nagy visszatérések hete lesz így, mert a Forma-1 mezőnye meg újra tábort ver a stájer hegyek ölelésében elhelyezkedő osztrák pályán, amit most már Red Bull Ringnek hívnak. Eredetileg 1969-ben nyílott meg aösterreichring, ahol 1970-ban futották az első nagydíjat, és még rajthoz állt az egy hónappal később Monzában meghalt helyi hős, JochenRindt. Ő lett az osztrákok első - és ezért sajnos poszthumusz - világbajnoka. 1971-ben már megjelent Lauda, aki 1984-ben tudott nyerni hazai pályán, ahol ugyanezen a versenyen mutatkozott be Gerhard Berger, úgyhogy melegcsákány-váltással dolgoztak a fiúk. 1987-ben két rajtbalesetet hozott, ami egyet jelentett azzal, hogy az elavult pálya el kellett búcsúzzon a futamtól - kerek 10 évre. De nem hiába volt Rindt menedzsere BernieEcclestone, ő sosem hagyta teljesen cserben Ausztriát. Amint átépítették a pályát, újból lett futam, akkor az A1 Ringen, 1997-ben, ahol még utoljára ott volt Berger is a Benettonban - akit ki más váltott volna, mint egy ifjú osztrák, Alexander Wurz. Ami fura volt, hogy 2003-ban viszont hirtelen vége szakadt a spielbergi álomnak - Ecclestone nem újította meg a szerződést, ugyanis akkoriban találta ki, hogy Európának elég 5-6 futam, az ajtaján pedig kopogtattak a kőgazdag olajsejkek és mindenféle ázsiai üzletemberek. Mára viszont belátta, hogy a F1-nek sokkal nagyobb tábora van az öreg kontinensen, mint Koreában és Törökországban, úgyhogy Spielberg a jó példa rá - van élet a halál után! Ehhez nyilván kellett a Red Bull-siker, és Dietrich Materschitz pénze, amivel gyakorlatilag a pálya után Ecclestone-t is "megvette", holott még két éve is - kérdésemre - szerényen azt mondta Valenciában, hogy bár megkapták a FIA homologizációját, nem hinné, hogy a közeljövőben lesz Osztrák Grand Prix" Hát lett, és mi, magyarok csak örülhetünk neki, mert Spielberg egyáltalán nem konkurenciája a mi nagydíjunknak, viszont van egy elérhető közelségben lévő futam.



 

Úgyhogy, gratuláljunk a sógoroknak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: