DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Tereprali (TR)

HunGarian Baja: Teljesítette a küldetést a Fekete-Tóth egység

Az előzetesen megfogalmazott reményeknek megfelelően szerepelt Fekete Antal és Tóth György az FIA Tereprali Világkupa-sorozatának hazai futamán, a XI. Hungarian Baján, amelyet pénteken és szombaton bonyolítottak Pápa térségében. A Toyota Hilux Overdrive-val versenyző páros a műfaj világelitjének részvételével megrendezett összecsapáson a 7. pozícióban zárt.

Fekete és Tóth bajnoki listavezetőként vágott neki a magyar pontvadászatban háromszoros pontértékkel szereplő megmérettetésnek. A különítmény arra törekedett, hogy a bajnoki listavezető státuszt a legnívósabb hazai viadal után is megőrizze és a tervet sikerült véghezvinni: a duó a 7. helyet szerezte meg a Nasser Al-Attiyah győzelmével zárult viadalon, amelyen így - a győztes katari márkatárs után - a négy autóból álló Toyota Hilux Overdrive armada második legjobb egysége lettek.

 

A sárdagasztós pénteki nyitószakasz után a szombati négy menet változatosnak bizonyult, amely elsősorban annak volt köszönhető, hogy a napsütéssel párhuzamosan fokozatosan javult a pályák állapota is. A változó körülmények között zajló hajszára az elitpilóták közül többen is ráfaragtak, Fekete és Tóth azonban jól vette az akadályokat, amelynek jutalma a szép eredmény, valamint a páros fennállásának második Világkupa-pontszerzése lett a jutalma.

 

"Nagyon élveztem a hétvégét, technikás és nehéz pályákon versenyezhettünk a Hungarian Baján. A veszprémi lőtér számomra teljesen új terep volt, korábban soha nem versenyeztem ezen a területen, csak a legendákat hallottam, de immáron nyugodtan mondhatom, hogy azonnal bele is szerettem. Az autó is jól ment ott, akárcsak a többi szelektíven, az eredménnyel pedig a mezőny színvonalának fényében nagyon elégedettnek kell lennünk. Jó volt a világ legjobbjaival együtt versenyezni és felmérni, hogy hol tartunk hozzájuk képest. A pénteki sajtótájékoztatón azzal viccelődtem, hogy megpróbálok végig Nasser mögött lenni, ami a szó szoros értelmében persze nem sikerült, a Toyota-kontingens vonatkozásában viszont igen, és ezért komoly dicséretben részesültünk az Overdrive-csapatfőnök, Jean-Marc Fortin részéről. Remek volt találkozni, beszélgetni és hazai terepen együtt versenyezni olyan nagyságokkal, mint amilyen a katari pilóta, a Mini menői és a többiek. A célunkat elértük, a Hungarian Baja után is a bajnoki tabella élén maradunk, de a hátralevő néhány futam is komoly próba elé állít bennünket" - értékelt a pápai Perutz Stadionban tartott, tűzshow-val színesített díjátadó ceremónia után a pilóta, Fekete Antal.

 

Tóth György, a másodpilóta hozzátette: "Minden okunk megvan az elégedettségre, hiszen hazai pályán nagyon, nagyon régen gyűlt össze olyan népes és erős mezőny, mint amilyenben most a 7. helyen végeztünk, ráadásul nyugodtan mondhatjuk, hogy kemény versenyen vagyunk túl. Fontos volt, hogy megőrizzük a higgadtságunkat és a hidegvérünket, mert tudtuk, hogy az idei formátum miatt a legkisebb hiba is kegyetlenül megbosszulhatja magát. Jó érzés volt tudni, hogy a nagy Toyota-csapat, az Overdrive is odafigyel ránk, Jean-Marc Fortin csapatfőnökkel az előkészületek és a verseny folyamán is több ízben egyeztettünk, rendszerint kérték a visszajelzéseinket és nagyon hasznos volt az is, hogy a verseny rajtja előtt együtt tesztelhettünk Nasserrel, Adam Malysz-szal és a többiekkel. Fontos cél volt, hogy ezen a háromszoros pontértéket adó futamon megőrizzük a vezető pozíciót a bajnokságban. Ez sikerült, de egyetlen másodpercig sem lazíthatunk, ugyanis a bajnokságból hátralevő futamokon is hibátlanul szeretnénk teljesíteni."

 

A Fekete-Tóth páros számára a következő bevetés a Nyílt Országos Terep-rallye Bajnokság idei hatodik fordulója, a G-Energy Kupa lesz a következő megmérettetés, amelyet szeptember 19-21-én rendeznek Nagykálló térségében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: