DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Todt: Az én időmben sokkal rosszabb volt a helyzet a Ferrarinál

Jean Todt, az FIA jelenlegi elnöke korábban 16 éven át volt a Ferrari csapatfőnöke, és ez idő alatt összesen 14 világbajnoki címet szerzett a maranellói márkával. Jól emlékszik viszont még azokra az időkre, amikor 1993-ban megérkezett a csapathoz, és állítja, a Ferrari mostani krízise össze sem hasonlítható az akkorival.

Akkor ugyanis valóban krízis volt, míg most szerinte erről szó sincs, és abszolút túlzóak azok a kritikák, amelyek az ágaskodó lovas márka F1-es csapatát érik.

 

Todt 1993-ban




"Amikor 1993-ban megérkeztem a Ferrarihoz, kockázatot vállaltam, de ugyanezt tette - és nem is kicsit - Montezemolo is, azzal, hogy engem választott. Végül 16 évig maradtam a helyemen, és egy különleges oldalt írtam az autósport történetébe. Amint megérkeztem azonban, egy meghalt mítosszal találtam szembe magam, ezért mindig mosolyra fakaszt, amikor a Ferrari akkori helyzetét a mostanival állítják párhuzamba. Most a Ferrarinál egyáltalán nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy mindent a helyükre tegyenek, nem úgy, mint 1993-ban. Igazságtalannak tartom a Ferrarit manapság érő kritikákat. Amikor Alonso alatt Monzában megállt a Ferrari, ő tartotta a rekordot a technikai problémák nélkül, hibamentesen a pontszerző helyeken teljesített futamok tekintetében, míg ezzel szemben anno, amikor én kerültem oda az istállóhoz, az volt a csoda, ha az autó gond nélkül be tudott fejezni egy futamot" - érzékeltette egy szemléletes példával az akkori és a mostani állapotok közötti különbséget Todt, aki az olasz Il Giornale című lapnak nyilatkozott.

Az FIA-elnök ezután a Ferrari leköszönő elnökéről és hajdani nagy bajnokáról, Luca di Montezemolóról, valamint Michael Schumacherről is szót ejtett. "Montezemolo 23 évig volt a Ferrari élén, ami nagyon hosszú idő. A nagy cégcsoportoknál bizonyos időközönként normális váltani. Ami az én Maranellóban eltöltött éveimet és az akkori pozíciómat illeti, pontosan tisztában voltam vele, hogy egyszer annak is vége szakad majd. 2004 végén, Michael utolsó világbajnoki címe után ott akartam hagyni a Ferrarit, de ő meggyőzött, hogy maradjak. Ő egy erős ember, úgyhogy van értelme bizakodni, hogy felépül, de leginkább imádkoznunk kell érte. Egy különleges emberért és a különleges családjáért" - tette hozzá Jean Todt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: