DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egyelőre nehéz a vezetés a 18 colos gumikkal

Charles Pic kapta meg a lehetőséget, hogy szerdán pályára vigye a Lotusszal a Pirelli kísérleti, 18 colos felnivel rendelkező abroncsait. A francia első tapasztalatai nem voltak túl jók, de szerinte ebben nincs semmi meglepő.

Pic 14 kört teljesített ezeken a gumikon a délelőtt során, és a Pirelli nem titkolt célja, hogy 2017-re vagy akár már egy évvel korábban is teljesen átváltson erre a kialakításra a sport.

 

A francia pilóta egyelőre rossz benyomásokkal rendelkezik róluk, de elmondása szerint ennek fő oka az, hogy ezek az abroncsok teljesen más tervezésű autót igényelnének. Az egyenesekben pedig még nem is mehetett maximális sebességgel, mivel elővigyázatosságból óvakodnia kellett a kerékvetőktől.

 

"Ha egy napon ilyen gumikkal fogunk versenyezni, az mindenki számára nagy kihívást jelent majd. A csapatoknak azért, mert teljesen új autót kell építeniük köréjük, a gumik egész filozófiája ugyanis teljesen más, mint a jelenlegieké. A pilótáknak pedig azért, mert teljesen máshogy kell velük vezetni" - vélekedett Pic.

 

"Ami a kinézetet illeti, kétségtelenül újszerű, ami biztosan nem fog mindenkinek tetszeni. Én egy kicsit túl nagynak találom őket, de lehet hogy csak azért, mert először látom."

 



Arról egyelőre nincs információ, hogy legközelebb mikor láthatjuk bevetésen a 18 colos felniket - de leghamarabb a szezonvégi Abu Dhabi teszten kerülhet rá sor.

 

"Most csak az volt a cél, hogy megnézzük, hogyan reagálnak" - folytatta a Lotus tesztpilótája. "A tapadása általában véve nagyon alacsony volt, úgy 5-6 másodperccel el voltam maradva a jelenlegi tempónktól. Ennek viszont az lehet a fő oka, hogy az autó a megszokott gumikhoz lett tervezve, nem a prototípusokhoz. Igaz, hogy idegesebben viselkednek, mindennek a tetejében pedig még rengeteg aerodinamikai teljesítményt is vesztünk. Még a monzai konfigurációnál is kevesebb volt a leszorítóerő a gumik miatt."

 

"Az irányíthatóság persze így nem volt valami jó, de nem is ez volt a teszt célja. Ez még csak a kezdet volt ezekkel a gumikkal, és biztos vagyok benne, hogy csak javulni fognak."
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: