DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Szándékosan száradnak ki az F1-esek

Jenson Button állítása szerint a pilóták mindent megtesznek pár kiló súly elvesztéséért, akár a kiszáradást is vállalják.

Jenson Button a sajtó munkatársai előtt arról beszélt, hogy a versenyzők nagyon sokat dolgoznak azon, hogy a lehető legkisebb testsúlyon tartsák magukat, akár az ételt is a vizet is megvonják maguktól - még egy olyan sokat követelő helyszínen is, mint a malajziai Sepang. A Mirror című brit lap idézi a 2009-es világbajnok szavait:



 



 

"Biztosan tudom, hogy a versenyzők dehidratálják magukat, mivel én is ezt fogom tenni: szaunába, gőzbe megyek, nem eszem és iszom az edzés végéig. Ezt fogom tenni, eddig is ezt tettem, mindenesetre ez egyáltalán nem jó azok számára, akik erre kényszerülnek" - mondta Button, aki elmondása szerint már elérte az ideális testsúlyt, többek közt azzal, hogy nem fogyasztott semmilyen szénhidrátot, így többek közt kenyeret sem.



 

A versenyzők súlya az idei év előtt sokat tárgyalt téma volt, mivel az új erőforrások sokkal nehezebbek a korábbiaknál, az autók minimumsúlya viszont nem ennek megfelelő mértékben emelkedett meg. Számos versenyző komoly diétára kényszerült, különösen a magasabb pilóták, így például Nico Hülkenberg kerültek nehéz helyzetbe:



 



 

"Nagyon kemény, amit csinálnak, van aki dehidratált állapotban kezdi meg az időmérőt, de ezzel teljesen kimerítik magukat" - nyilatkozta a Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton, majd hozzátette: "Azt ugye nem akarjuk, hogy a versenyzők anorexiásak legyenek..."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: