DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Gyorsasági (Gy)

Csalódás Salzburgban, irány a Pannónia-Ring!

„Jobb lesz ezt mielőbb elfelejteni!” Ezzel a kijelentéssel nyugtázta a Swift Cup Europe idei negyedik, a Salzburgringen bonyolított versenyhétvégéjét Bernula István és Fekete Balázs. A kaotikusra sikeredett fordulóért mindkét pilóta komoly árat fizetett, ennek ellenére már az újabb állomásra, a hét végén, a Pannónia-Ringen tartandó fordulóra összpontosítanak.

Bernula „Batboy” István a bajnoki tabella éllovasaként érkezett a Salzburgringre, ahol a gyakorlások és a kvalifikációs edzés után magabiztosan várta a futamokat. Ezek közül az első mindjárt roppant kellemetlen meglepetést tartogatott, ugyanis özönvíz zúdult a pályára, s hiába köttetett szóbeli megállapodás a versenyzők között az egységes gumiválasztásról, az osztrák mezőny versenyzői és néhány magyar résztvevő is felrúgta azt. Részben ezért, részben pedig az áldatlan körülmények miatt Batboy csak az 5. helyen zárta az első menetet, a vasárnapi futam pedig újabb csalódást tartogatott számára: hiába vezetett a táv feléig, őrizve a pozícióját egy biztonsági autós fázist követő újraindítás során is, üldözőjének vakmerő előzési kísérlete azzal zárult, hogy kiforgatta a pályáról.

„Sokszor úgy érzem, hogy talán túl sok panasz a részemről, de egész egyszerűen nem tudok mit tenni. Hétvégéről hétvégére újra és újra olyan dolgok történnek, amelyek felett pokolian nehéz napirendre térni. Hol technikai probléma adódik, hol pedig ilyesmi, hogy minden összeesküdik ellenünk. Sokat gondolkodtam és rájöttem, hogy kár rágódni és kár panaszkodni az érthetetlen esetek és jelenségek miatt, mert ezek úgysem találnak meghallgatásra. Csak egy dolgot tehetek: megpróbálok szemet hunyni az utóbbi időszak elképesztő történései felett és még a szokásosnál is nagyobb vehemenciával vetem bele magam a szezonból hátralevő fordulókba, kezdve a most következő, a Pannónia-Ringen tartandó bevetéssel” – fújta meg harci kürtjét Batboy.

BATBOY



Fekete Balázs, a mezőny legfiatalabb tagja tavaly, pályafutása első szezonjában jókora balesetet szenvedett a Salzburgringen. Blacky, az ifjú kiválóság ezt szerette volna feledtetni: olyan tekintetben sikerült neki, hogy nem ismételte meg az előző évi perecet, viszont az eredményekkel egyáltalán nem volt elégedett, hiszen saját vadászterületén, a Junior Kupában csak a 3. helyen fejezte be mindkét versenyt. Ebben fontos szerepet játszott az is, hogy mindkét futamon vitatott incidensek részese volt osztrák versenyzőkkel és többször is sérült az autója.

„Újabb küzdelmes hétvége várt a Salzburgringen” – kezdte értékelését Fekete Balázs. „Szerencsére ezúttal nem estem olyan hatalmasat, mint tavaly, de ettől függetlenül a hétvégém egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan szerettem volna. Az első futamon a 10. helyen haladtam, amikor összetűzésben keveredtem az egyik osztrák versenytársunkkal, így fújhattam a jó eredményt, a második menetben pedig szintén az egyik osztrák sietett nagyon, aminek az lett a vége, hogy ismét erősen sérült a kocsim. Teljes mértékben feledhető volt ez a hétvége, de megpróbálok ebből is okulni és a saját javamra fordítani a tapasztalatokat. Haladok tovább és bízom abban, hogy a Pannónia-ringen jobban alakulnak a dolgaink.”

A csapnivalóan sikerült salzburgringi menet után Bernula István a Swift Cup Europe FIA-értékelésében visszaesett a 2. helyre, a 114 pontot jegyző pilóta hátránya 13 pont az éllovassá előlépő vetélytársához képest. Az OB-értékelésben továbbra is Batboy vezet, mégpedig 27 pontnyi előnnyel. Blacky ezen a tabellán 68 pontjával a 10. helyet foglalja el.

Hétvégén, a Pannónia-Ringen nem is két, hanem három OB-futam vár a versenyzőkre: a péntek délutáni időmérő edzés után szombaton délben csapnak össze egymással, míg vasárnap délelőtt és délután is vár egy-egy megmérettetés a mezőnyre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: