DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Formula-E

Formula-E: Az F1 lesz a jövő lóversenye

Az elektromos széria vezetője szerint nem jelentenek konkurenciát a Formula-1-nek – legalábbis a közeljövőben. Alejandro Agag azt is cáfolta, hogy ő lépne Bernie Ecclestone helyébe.

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy az első elektromos világsorozat, a Formula-E – amely nem csupán technológiájával tekint a jövőbe, de metropoliszok utcai pályáin, a közönséghez közel versenyez, és mezőnyének színvonala is azt tükrözi, komolyan kell venni –, a Formula-1 babérjaira tör. Ennek ellenére a széria feje, Alejandro Agag cáfolja, hogy a két bajnokság rivális lenne.

„Egyáltalán nem versenyzünk a Formula-1-gyel. Mi nem versenypályákon szerepelünk, hanem apró helyeken, ahol az F1 nem is tudna versenyezni. Szóval nincs rivalizálás. A versenyhelyszín Brooklynban például túl pici egy Formula-1-es nagydíjhoz. Ráadásul eltérő technológiát vonultatunk fel” – érvelt Agag a Reuters hírügynökségnek. Szavaihoz hozzá kell tenni, hogy Monacóban és Mexikóvárosban ugyanazon pályán versenyez a két sorozat, és az új szezonban Montreal is csatlakozik az elektromos bajnoksághoz.

„Ha az IndyCar vagy NASCAR lennék, jobban aggódnék, mivel a Formula-1 amerikai törekvései, ha valakire, rájuk kedvezőtlen hatással lehetnek. De az egyértelmű, hogy az F1 és FE teljesen kompatibilisek Amerikában és bárhol másutt” – folytatta Agag. Ennek ellenére nem hiszi, hogy a Liberty Media hatalomátvétele következtében bármilyen együttműködés létrejön a két széria között.



Az elmondottak ellenére Agag mégis úgy érzi, hosszabb távon a jövő a Formula-E-é lesz: „Ha az autóipar teljesen elektromossá válik, a Formula-E lesz a releváns bajnokság az ipar szereplői számára. De úgy gondolom, a Formula-1 is folytatódni fog, mint ahogy manapság is vannak lóversenyek, habár nem lóval járunk dolgozni. Talán a belső égéssel működő autókat már csak versenyzésre fogják használni. A Formula-1-nek olyan erős a tradíciója, hogy úgy gondolom, folytatódni fog a jövőben. Egyszer a Formula-E lesz a legfőbb bajnokság, 50-60 év múlva, de erre csak az idő fog tudni választ adni.”

A 46 éves spanyol üzletembert a Liberty Media színre lépése kapcsán már Bernie Ecclestone egyik utódjaként is szóba hozták. Az F1 jelenlegi urának jogköreit a későbbiekben valószínűleg szét fogják osztani, hogy külön kézben összpontosuljon a kereskedelmi és sportszakmai irányítás. Tapasztalata Agagot megfelelő jelöltté teszi.

„Egyáltalán nem léptek velem kapcsolatba. Nekem a Formula-E-ben van érdekeltségem, és úgy gondolom, még nagyon sok mindent lehet tenni, emellett igazán izgalmas itt lenni” – reagált a spekulációra a Reutersnek. „Nem hiszem, hogy a Formula-E nélkül bárhova is menni tudnék, ezért ha mennék is, a Formula-E is jönne velem. Olyan, mint a gyermekem, én alapítottam meg, nagyon kevesen voltunk az elején, és idáig jutottunk. Nem hiszem, hogy külön tudnék válni a Formula-E-től.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: