DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

A rajongókon múlhat a Formula-E bajnoki címe?

Az elektromos bajnokságból már csak a szezonzáró londoni forduló van hátra, a tabellát mindössze egy ponttal vezető Lucas di Grassi pedig úgy véli, a rajongók manipulálhatják a végeredményt.

Lucas di Grassi és Sebastien Buemi fej-fej mellett csatázik a Formula-E bajnoki címéért, de a brazil pilóta figyelme egyelőre nem csak arra terjed ki svájci riválisát. Az ABT pilótája úgy véli, hogy nem feltétlenül a pályán zajló küzdelem dönt majd a bajnoki cím sorsáról, hanem a rajongók: a sportágat követők ugyanis a Formula-E Fanboost-rendszerén keresztül három pilótát is támogathatnak plusz lóerőkkel.

Di Grassi problémája annyiban áll, hogy egy személy például több fiókkal is rendelkezhet (melyekhez csak különböző e-mail cím szükséges), így többször is tud szavazni a bajnokság weboldalán, a közösségi média felületein, vagy a Formula-E mobilalkalmazásában.



„Elképzelhető, hogy nem lesz csalás, de a weboldalon történő szavazásból néhány pilóta és csapat hasznot húzhat” - idézte a brazilt az Autosport. „Ez egy kiskapu a rendszerben. Folyamatosan harcolok azért, hogy minél több Fanboost-szavazatot gyűjtsek be a közösségi médián keresztül, és frusztrált leszek, amikor az erőfeszítések ellenére nem kapom meg a Fanboostot. Furcsa, de mindenesetre igazságos lezárást szeretnék a bajnokságban. Ha mindkettőnknek lenne Fanboost, vagy mindketten nélküle mehetnénk, az lenne a legjobb. Nem akarjuk, hogy a Fanboost döntsön a bajnokságról e miatt a kiskapu miatt.”

Di Grassi szerdán egy Twitter-bejegyzésben javasolta azt, hogy a szezonzáróra se neki, se pedig riválisa számára ne legyen elérhető a Fanboost, az Autosport információi szerint azonban minden a régi marad Londonra - a brazil ezt el is fogadta. „Nem szabad megváltoztatni a szabályokat szezon közepén, csak fel szerettem volna hívni a figyelmet, hogy létezik ilyen kiskapu, aminek teljes mértékben ellene vagyok. Mindenképpen hasznos dolog, és jobb is, mint az első szezonban, így a Formula-E biztosan javítani fog rajta a következő évadra.

Az Autosport információi szerint a Formula-E az amerikai Telescope nevű céggel dolgozik együtt az adatok jobb feldolgozásán, és szeretnék, ha a Fanboost jövőben is szerves részét képezné a bajnokságnak. Lucas di Grassi azonban csak a közösségi médiában történő szavazás mellett teszi le voksát. „Ez a legszabályosabb, minden szavazatot le lehet ellenőrizni, de sajnos nem az én asztalom dönteni efelől.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: