DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Formula-E: Drámák és izgalmak után Buemi nyert Punta del Estében

Kínában egy kanyaron múlt, most viszont összejött a győzelem az e.DAMS csapatnak Uruguayban, Sebastien Buemi egy körrel a vége előtt biztosította be a vezetést a hihetetlenül izgalmas versenyen, Jean-Eric Vergne drámai kiesése után.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az eddigi legizgalmasabb Formula-E versenyt láthattuk a magyar idő szerint este hét órától az uruguayi Punta del Estében. Jean Eric Vergne a rajtnál meglepetés pole pozícióját nem tudta vezetésre váltani, hiszen a mellőle induló Nelson Piquet Jr. elhúzott mellette, és sokáig őrizte is első helyét.

Mivel a mezőny nem szakadt szét, így szorosabb csaták kezdtek kialakulni a mezőnyben, de a száguldásnak hamar véget vetett Sam Bird balesete, aki az első sikán rázókövén átrepülve a szemközti falnak ütközött, összetörve a Virgint. A csattanás pályára hívta a safety cart, nem utoljára a verseny során. A zöld zászló után Jean-Eric Vergne valósággal letolta Nelson Piquet-t a pályáról, de nem sikerült előznie, hiszen a 9. körben ismét jött a biztonsági autó, ezúttal a kettes szektorban érvényes dupla sárga zászló miatt.



A következő újraindítás után Vergne már nem teketóriázott, és a 12. körben, a nyolcas kanyarban utat talált a brazil mellett. Hátrébb is zajlottak a csaták, Buemi végig azon volt, hogy megelőzze Piquet-t, de nem sikerült a manőver. A safety car a 16. körben újra meglátogatta a pályát, Stéphan Sarrazin nem bírt magával, és a 15-ös kanyarból kigyorsítva megpördült, megcsókolva a korlátot. A szünetet autócserére használták ki a pilóták, a kavarodásból pedig Nick Heidfeld jött ki a legjobban. A német viszont nem élvezette sokáig a vezető pozíciót, hamar áthajtásos büntetést kapott, így Sebastien Buemi örökölte meg az első helyet, Vergne-nyel a háta mögött

Jean-Eric Vergne az Andretti Autosport autóját hajtva mindent megtett azért, hogy győzelmet szerezzen első Formula-E futamán, körről-körre faragta le hátrányát, és már hét tizedre járt a svájcitól, amikor hátrébb ismét közelebb kerültek a betonfallal, ezúttal Vergne csapattársa, Matt Brabham volt az áldozat. Az ausztrál nem bukott nagyot, éppen elkapta autója orrával a falat, mégis sokáig tartott, amíg a kerítés másik oldalán ki tudta pihenni a megrázkódtatást.

A 30. körben, immár utoljára kivonuló biztonsági autó két körre hagyta magára a mezőnyt, de nem maradtunk dráma nélkül: Buemi két kanyart is átvágott, Vergne pedig éppen az előzésre készült, amikor autója lelassult, és erőtlenül állt félre, egy körrel a kockás zászló előtt. Buemi sétagaloppban tette meg a zárókört, talán ezért esett a végére Nelson Piquet, de győzelmét már nem veszélyeztette. Az Endurance-világbajnokság idei győztese a Formula-E-ben is győzni tudott, a brazil és a leggyorsabb kört futó Daniel Abt előtt. Folytatás január 10-én, Buenos Airesben.

A verseny végeredménye:    
1 Sebastien Buemi e.dams  
2 Nelsinho Piquet China 0.732
3 Lucas di Grassi Abt 2.635
4 Jarno Trulli Trulli 4.163
5 Jaime Alguersuari Virgin 4.698
6 Bruno Senna Mahindra 5.197
7 Nicolas Prost e.dams 6.514
8 Jerome D'Ambrosio Dragon 7.567
9 Oriol Servia Dragon 8.646
10 Nick Heidfeld Venturi 10.563
11 Antonio Garcia China 10.594
12 Michela Cerruti Trulli 19.617
13 Karun Chandhok Mahindra 54.175
14 Jean-Eric Vergne Andretti  
15 Daniel Abt Abt 3 kör
16 Salvador Duran Aguri 4 kör
Kiesett:    
  Matthew Brabham Andretti  
  Stephane Sarrazin Venturi  
  Antonio Felix da Costa Aguri  
  Sam Bird Virgin  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: