DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Rosberg: Az F1 jövője az elektromos autókban van

2016 világbajnoka elkerülhetetlennek tartja, hogy a jövőben a Formula-E mintájára az F1 is elektromos autókra váltson. Nico Rosberg szerint ugyanis hosszú távon csak ennek az iránynak van értelme.

A legtöbben még az elektromos autókat használó versenyszéria, a Formula-E láttán is elképzelhetetlennek tartják és elutasítják annak a jövőképnek a lehetőségét, hogy egy nap benzines autók helyett helyett a Formula-1-ben is elektromos meghajtású autókkal versenyezzenek. Nico Rosberg, a Mercedes F1-es világbajnoka viszont a davosi Világgazdasági Fórumon mondta el, szerinte ez a váltás előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik. 

„Ha az egész világon csak elektromos vagy hidrogénautókat adnak el, akkor egyszerűen értelmetlen lenne, ha a Formula-1-ben még mindig benzines autókkal versenyeznének. Egy adott ponton biztosan váltaniuk kell” – jelentette ki Rosberg, aki 2016-ban a világbajnoki győzelme után vonult vissza az F1-től, majd vált befektetővé a Formula-E-ben.



„Amikor F1-es versenyző voltam, csak arra fókuszáltam és csak azzal foglalkoztam, ami ott történt. A visszavonulásom után ez azonban teljesen megváltozott, mert szét kellett néznem a világban, és meg kellett látnom, hogy mi történik odakint.” Rosberg szerint a változás egyre inkább tapasztalható az F1-ben érintettek körében is. Elmondása szerint ugyanis „manapság már azok az őrült petrolheadek is kezdenek nagyon nyitottá válni a széria iránt, akik korábban ellenezték azt.”

A német úgy látja, a Formula-1-ben szerzett tapasztalataival a jövőben az elektromos autók fejlesztését érintő döntéshozásban is intenzívebben közreműködhet. „Mert az F1 annyira szupergyors még ebben a tekintetben is. És azt látom, hogy habár rengeteget beszélünk és rengeteg ötlet fogalmazódik meg az elektromos autókkal kapcsolatban, ezekből csak nagyon kevés valósul meg. De én az F1-ben megtanultam ezt kiküszöbölni, ezért úgy érzem, valóban hasznos lehetek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: