DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezek közül kerülhet ki a rajtbüntetés utódja

Az F1 több alternatívát is felvázolt a sokat kritizált rajtbüntetések helyett, az alábbiak közül valamelyik megszüntetheti a gyakran abszurddá váló hátrasorolásokat.

A Formula-1 szervezői az F1 Fan Voice online felületén rendszeresen bekérik a szurkolók véleményét a száguldó cirkuszt érintő különböző kérdésekről, a legutóbbi ilyen alkalommal pedig arra voltak kíváncsiak, a nézők a jelenlegi, meglehetősen sokat kritizált rajtbüntetések helyett milyen alternatívát tartanak a legjobbnak. A kérdőív néhány kritériumot is tartalmazott, az új megoldásnak az alábbi szempontoknak kellene megfelelnie:

 f1-start-2018-abudhabi



- legyen egyszerűen megérthető

- jelentsen ideiglenes hátrányt a pilótáknak

- ne bátorítsa a pilótákat az időmérő edzés kihagyására

- ne pénzbüntetés legyen

A kérdések alapján a szervezők három főbb csapásirányt határoztak meg a régi rendszer lecserélésére, ezek pedig a következők: a szabadedzési lehetősége korlátozása, az időmérős teljesítmény visszafogása, pontbüntetés. Ezeken kívül két másik ötletet, a szélcsatornák idejének korlátozását és a stop&go büntetések alkalmazását is fontolóra veszik.

A Motorsport.com szakoldal összeszedte, melyek a legvalószínűbb megoldások, ha a fenti három közül kerül ki a rajtbüntetés utódja. Szabadedzésen kétféleképpen is hátrányos helyzetbe hozhatják a büntetett pilótát: kevesebb gumival látják el, vagy limitálják a pályán eltöltött idejét. Ha inkább az időmérő edzésen hoznák őt nehezebb helyzetbe, akkor előírhatnak nagyobb mennyiségű ballasztot az autójába, szigoríthatnak az üzemanyag-átfolyás mértékén, csökkenthetik a hibrid rendszer teljesítményét, vagy megtilthatják a DRS használatát. Ha ezek nem lennének eléggé elrettentő erejű büntetések, akkor akár a konstruktőri vagy az egyéni pontokból is levonhatnak, bár azt hozzáfűzték, hogy az F1-ben semmilyen más okból nem szoktak pontlevonást alkalmazni.

Kíváncsian várjuk, melyik megoldásra esik az F1 választása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: