DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Button: Hamiltonnál gyorsabb még nem ült F1-es autóban

Egyetlen világbajnoki címét 2009-ben Brawnnal szerezte, mégis McLarennel elért győzelmeire legbüszkébb Jenson Button: a kihívást kereste, mikor vállalta, hogy Lewis Hamilton csapattársa legyen.

Az utóbbi 20 év két brit világbajnoka, Lewis Hamilton és Jenson Button 2010 és 2012 között egymás oldalán versenyeztek a McLarennél: Button címvédő világbajnokként csatlakozott az istállóhoz, 2009-ben a Brawn GP-vel hódította el a trófeát, míg Hamilton 2008-ban nyerte meg az összetettet – Wokingban joggal mondhatták, hogy a mezőny legerősebb felállásával rendelkeznek.

„Érdekes volt a kapcsolatunk. Átköltöztem az ő csapatához, ha úgy tetszik, besétáltam az ajtajukon, hogy vállaljam a kihívást, amit a Lewis Hamilton elleni versenyzés jelent” – idézte fel a Sky Sportsnak Button. „Mindketten britek voltunk, brit csapatban versenyeztünk, mindketten világbajnokok, méghozzá friss világbajnokok. Ebből kifolyólag nagy nyomás nehezedett ránk, de pont emiatt élveztem annyira a kihívást.”



„Hihetetlen gyors, úgy vélem, egy körön ő a leggyorsabb fickó, aki valaha Formula-1-es autót vezetetett” – taksálta rendkívül magasra Hamilton értékét az egyszeres világbajnok, aki a Brawnnal elért sikereknél is értékesebbnek tartja a mclarenes eredményeket: „Versenyben harcra tudtam kelni vele, és a győzelmekért harcolhattunk. A három év során sokat nyertünk, egyes győzelmeim, melyeket akkor szereztem, karrierem legjobbjai voltak, mivel Lewist kellett legyőznöm, hogy megszerezzem őket.”

Az együtt töltött három év során Hamilton oldalára billent a mérleg: kétszer ő végzett előrébb a bajnokságban (2010-ben és 2012-ben is negyedik lett, míg Button ötödik), egyszer a csapattárs (2011-ben Button második, Hamilton ötödik helyen zárta a világbajnokságot), a ma már négyszeres bajnok 10 futamgyőzelmet és 9 pole-pozíciót szerzett, míg Frome-ban született kollégája 8 nagydíj- és egy edzéselsőséget.

Hamilton 2013-ban a Mercedeshez igazolt, ahol pályafutása legnagyobb sikereit érte el, Button viszont 2016-os visszavonulásáig maradt a McLaren kötelékében, habár az utolsó közös évet követően egyetlen versenyt sem nyert meg. 2017-ben Monacóban egyetlen futamra visszatért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: