DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

McLaren: Még hogy Buttont nem érdekli az F1!

Mivel Fernando Alonso az Indy500-on indul jövő vasárnap, a McLaren visszahívta a helyére a tavaly visszavonuló Jenson Buttont - a 2009-es F1-es bajnok elhivatottságát sokan megkérdőjelezték, ugyanis egy tesztnapot sem teljesített a MCL32-essel.

Jenson Button személyében a Forma-1 egyik legnépszerűbb pilótája tér vissza Monacóban: a brit pilóta 2009-ben, bajnoki évében nyerni tudott a hercegségben, emellett egy-egy második és harmadik helyet is szerzett már itt – sőt, az utóbbi két évben is pontszerzésig jutott a gyengécske McLaren-Hondával. Ezek alapján idén is van rá esély, hogy ha a MCL32-es megbízhatóan szuperál, akkor Button újfent beverekszi magát a top10-be – még akkor is, ha a csütörtöki edzésnapon fogja először pályára vinni a wokingiak idei modelljét.

Korábbi versenytársa, Mark Webber szerint Button nem igazán érdekli a visszatérés, a McLaren Technology Group műveleti igazgatója, Jonathan Neale azonban nem ért egyet a kritikával. „Olvastam és láttam, de nem adok igazat ennek” – nyilatkozta a szakember a Motorsportnak. „Úgy vélem, Jenson nagyon sok időt fektet a felkészülésbe a színfalak mögött, és rengeteg időt tölt a szimulátorban. Egyre jobban megbarátkozik az autóval, a gumikkal, az erőforrással és az fékek egyensúlyával, valamint a fékteljesítménnyel.”



„Teljes mértékben ráállt a versenyre, efelől semmi kétség. Monaco azon pályák közé tartozik, ahol az átlagnál jobban számítanak a versenyző képességei – ő pedig elég jól teljesített ott korábban, remek pilóta. Ez Monaco, ahol bármi megtörténhet, azzal pedig csak a magad malmára hajtod a vizet, ha egy jól felkészített világbajnokot ültetsz az autódba.”

Neale kitért Webber véleményére is. „Jóban vannak, nem lennék meglepve, ha több ugratás is zajlana a háttérben.” A szakember szerint a fél éves kihagyás nem fog meglátszani Button teljesítményén. „Nem vagyok versenyző, így pontosan nem tudom megállapítani, de szerintem nem lesz baj. Persze Stoffel ebben reménykedik, de nem venné ki túl jól magát, ha fenéken rúgná Jensont! Világbajnokról van szó, nagyon várom, hogy újra lássam versenyezni.”

A brit úgy véli, Buttonnak nagyon sok elfoglaltsága van, melyek miatt nem gondolkozik a teljes szezonos F1-es visszatérésen. „Jenson nagy versenyző, legyen szó futásról, kerékpározásról, vagy autózásról – mindenütt nyerni akar. Nagyon keményen dolgozott, a fiatal pilóták pedig rengeteget áldoztak fel, ezért miért lenne probléma, hogy most már mással is szeretne foglalkozni? Teljes mértékben egyetértek vele. Vannak rosszabb dolgok is annál, mint hogy Kaliforniában lógatod a lábad! Végsősoron azonban mégis versenyzőről van szó, ezért örülünk, hogy visszatért.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: