DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Eddig csak zűrzavar volt a Stratégiai Csoportban”

A hat F1-es csapatot, az FIA-t és a Liberty Mediát tömörítő testületben gyakoriak a nézeteltérések, ezért az egyik résztvevő alakulat irányítója úgy véli, mindeddig kevés értelme volt a működésének.

A Force India 2015-ben, konstruktőri bajnokságban elért eredményei révén került be a F1-es Stratégiai Csoportba, a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull, a McLaren és a Williams mellé. A csapatok mellett a Nemzetközi Automobil Szövetség és a kereskedelmi jogok tulajdonosa is részt vesz a testület működésében – az általuk megfogalmazott tervezeteket a Forma-1-es Bizottsághoz küldik elfogadásra, mely ha megtörténik, a Motorsport Világtanács ratifikálhatja azokat.



Bob Fernley, a silverstone-iak helyettes csapatvezetője úgy látja, eddig sok értelme nem volt a szervezet működésének, ha csak az nem, hogy egyetlen privát alakulatként képviseljék a kisebbek érdekeit. „Az én szemszögemből nagyon sok vitát tapasztaltam ott” – idézte a Motorsport a britet a Stratégiai Csoporttal kapcsolatban. „Ez a harmadik évünk a testületben, ez idő alatt pedig nagyon sok panaszt hallottam. Viszont a felelősséget tekintve egyedül mi képviseljük a magánkézben lévő alakulatokat, és valakinek fel kell állnia, hogy elmondja, mi a jó a Forma-1-nek.”

Fernley szerint igazságtalan, hogy nem minden csapat vesz részt a Stratégiai Csoport munkájában, hiszen nagyon fontos kérdésekről szoktak dönteni. „Személy szerint kellemetlennek tartom, és csak a fejünk fáj tőle, de felelősségünk van azok iránt, akik nincsenek benne – ez számomra még mindig érthetetlen. Nagyon keményen, de egyben szenvedélyesen állok a témához, megtesszük, ami tőlünk telik, és felállunk, ha kell – de nem csak a csapatokkal, hanem az FIA-val és a kereskedelmi jogok tulajdonosával szemben is. Bárkivel, akik csökkenteni szeretnék a független csapatok befolyását.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: