DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Orosz tartalékpilótát nevezett ki a Renault

Jövőre már az F1-es rajtrácson akar lenni a 21 éves Szergej Szirotkin, aki Nico Hülkenberg és Jolyon Palmer tartalékosának feladatát látja el a 2017-es szezonban.

Szergej Szirotkin, a GP2 harmadik helyezettje már tavaly a Renault tagja volt tesztpilótaként, az Orosz és Brazil Nagydíjakon pedig szabadedzésen is vezetett. A hivatalos tartalékpilóta azonban nem ő volt, ezt a posztot a később, szezon közben Manornál bemutatkozó Esteban Ocon töltötte be.

A Renault keddi autóbemutatatóján Szirotkin a két állandó versenyző, Nico Hülkenberg és Jolyon Palmer társaságában ment fel a dobogóra, és itt derült fény arra is, hogy előléptetik idén: mostantól a 21 éves orosz a csapat harmadik számú pilótája, aki ismét autóba ül szabadedzéseken.



„Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk a közös munkából a tavalyi év során. Ez lesz az alap, ahonnan megtesszük a következő lépést, egy új szerepben 2017-ben” – idézi Szirotkint az Autosport lap. „Az FP1-es edzések szintén a programom részei lesznek. Tudom, hogy ezek a tréningek fontos elemét alkotják a csapat versenyre való felkészülésének, tehát a feladatom az lesz, hogy teljesítsem az általuk kitűzött célokat, ahelyett, hogy a legjobb köridőre koncentráljak.

Az orosz kijelölte célját is, azt, hogy egy év múlva már állandó versenyzőként debütáljon az F1-ben: „Nem hiszem, hogy bárkit is meglep fő törekvésem a 2018-as szezont illetően, az, hogy ülést kapjak Formula-1-es versenyzőként. Azért vagyok itt, hogy tanuljak, és értékes tartozéka legyek a csapatnak, ezzel egyidejűleg pedig megmutassam, hogy megérdemlem a további lehetőségeket.”

A Renault ezzel egyidejűleg versenyzői akadémiájának tagjait is bejelentette. Jack Aitken – aki a GP3-ban átigazol az ART alakulathoz – és a formaautókkal most bemutatkozó Sun Yue Yang marad az utánpótlásprogram kötelékében, hozzájuk Max Fawtrell és Jarno Opmeer csatlakozik, akik Formula-4-ben versenyeznek majd. Louis Deletraz és Kevin Jorg kikerültek az akadémiából, és a GP2-es Oliver Rowland sem szerepel már a névsorban, bár a motorsport.com szerint kap valamilyen pozíciót a gyártótól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: