DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Még mindig súlyosan következetlen az F1

Két olyan, hasonló megmozdulás is színesítette az USA Nagydíjat, ahol az egyikért büntetés járt, a másikért viszont nem. Egy korábbi F1-es mérnök szerint ez egyáltalán nem helyénvaló.

A mögöttünk hagyott austini futam relatíve eseménytelenül zajlott, csak a két nagyágyú kiesése, és néhány középmezőnybeli csata hozott némi izgalmat az 56 körös száguldásba. Ez utóbbiak nem mellőzték a kemény megmozdulásokat sem: Kevin Magnussen büntetést kapott Danyiil Kvjat kilökése miatt, Fernando Alonsót viszont békén hagyták egy hasonló manőver után. Az Autosport szakértője, a korábbi mérnök Gary Anderson legutóbbi írásában arról elmélkedett, hogy mi jelent izgalmat manapság a Forma-1-ben, példaként hozva Usain Bolt dominanciáját a sprintfutásban.



„Az, ha Usain Bolt a vonal előtt visszavesz a tempóból, kevésbé lesz izgalmas a verseny? Nem, mert mindenki a legjobb atlétát látja, amint a tőle telhető legjobbat nyújtja” - írta Anderson. „A Forma-1-ben manapság már túlságosan is az autó teljesítmény van a hangsúly. Elég csak megnézni ehhez a mostani rajtrácsot, ahol az egész olyan volt, mint Noé bárkája: az egyforma autók szinte mindenütt kettesével követték egymást. Az olyan hősök, mint Ayrton Senna, már a múlté, és amíg ez az időszak nem jön vissza, addig a sportág folyamatosan veszíteni fog népszerűségéből.”

A szakember értetlenül áll az előtt, hogy a versenybírák miért következetlenek a büntetések kiosztásakor. „Szeretném megkérdezni, hogy Kevin Magnussen miért kapott büntetést Danyiil Kvjat kitessékelése miatt, amikor Fernando Alonso ugyanezt csinálta Felipe Massával szemben. Valósággal levezette Massát a pályáról, és ahogyan belülre bújt, nem volt esélye arra, hogy normálisan teljesítse a kanyart.”

„Hozzátenném, hogy Alonso kicsit túlhajszolta magát. Nagyon keményen nyomta, de több hibát is vétett. Amikor a DRS segítségével megelőzte Carlos Sainzt, túl nagy sebességgel érkezett meg a 12-es kanyarba, elfékezte magát, és kicsúszott, bár az előzést így is sikeresen végre tudta hajtani és elől maradt. Ne értsenek félre, nem panaszkodom az agresszív előzések miatt, de itt az idő, hogy következetes legyen az elbírálásuk” - tette hozzá Anderson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: