DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Így siratja szezonját a Toro Rosso

A faenzai csapat néhanapján előrukkol egy-egy remek eredménnyel - akárcsak Carlos Sainz révén Austinban -, de az esetek többségében volt miért sajnálkozniuk idén.

A szezon előtt még azt tippelték a szakértők, hogy a Toro Rosso tavalyi Ferrari-motorja miatt rendszeres pontszerző lesz, és a Red Bull előtt fog autózni, ebből viszont semmi sem valósult meg. Senki sem számított arra ugyanis, hogy a Renault akkorát fog fejlődni idén, mint amilyet valójában, a faenzaiak pedig nem tudtak lépést tartani a mezőny elejével. Carlos Sainz a szezon első 11 futamából nyolc alkalommal pontot szerzett, azóta viszont csak most Austinban tudott ismét a top 10-be kerülni. Danyiil Kvjat viszont mindössze háromszor ért célba az első tíz között, miután lefokozták a Milton Keynes-i alakulattól.



Az STR jelenleg hetedik helyen áll a konstruktőrök között, 21 egységre a McLarentől, a csapatfőnök Franz Tost azonban úgy véli, hogy a szezon korai szakaszában őket ért balszerencse nélkül már jóval előrébb tartanának. „Ez egy lépcsős folyamat volt” - nyilatkozta Tost a Forma-1 hivatalos oldalának, amikor arról kérdezték, hogy foszlottak szét a konstruktőri ötödik helyről szőtt álmai, melyet a szezon előtt fogalmaztak meg az alakulatnál.

„Az első lépés az volt, amikor Max Verstappen elhagyott minket a Red Bull kedvéért. Ez nagyon nagy potenciát vett el a csapattól, amivel nem azt akarom mondani, hogy Danyiil nem végez fantasztikus munkát, csak neki össze kellett szednie magát. Aztán voltak váratlan motormeghibásodásaink is, melyeket néhány incidens követett. Monacóban Carlos nagyszerű teljesítményt nyújtott, a bokszkiállása előtt Sergio előtt haladt. Mindig is azt mondtam, hogy a szezon második fele nehezebb lesz, hiszen nem érkeztek fejlesztések az erőforrásra - és le is vagyunk maradva. Ezért azok a pontok, melyeket nem gyűjtöttünk össze a szezon elején, most kísértenek minket.”

Bár az ötödik hely volt a Toro Rosso célja, Tost szerint ez akkor sem sikerülhetett volna, ha teljes gőzzel tudnának versenyezni idén, kihasználva minden lehetőséget. „Legyünk őszinték, ha minden tökéletesen alakul, akkor sem tudtuk volna megelőzni a Force Indiát, annyira erősek - és ugyanez igaz a Williamsre is. De a hatodik hely reális lehetett volna, hiszen nem vagyunk messze a McLarentől” - tette hozzá az osztrák, akinek alakulata változatlan felállással fogja folytatni 2017-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: