DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mozgásba lendült a legfőbb Ecclestone-utód

Az a hír, hogy lemondott posztjáról az F1-es szponzorok elsőszámú felhajtója, önmagában még nem jelentene sokat, de rögtön más megvilágításba helyezi az ügyet, ha belegondolunk, hova is tarthat.

Zak Brownról van szó, akit már hosszú évek óta Bernie Ecclestone egyik lehetséges utódjának tartanak a Formula-1-es berkekben, és a sorozat legbefolyásosabb embereinek listáján is folyamatosan feltűnik a neve. A 44 éves amerikai üzletember már nem ma csöppent bele az autósportok világába: az 1995-ben általa alapított Just Marketing International megkerülhetetlen összekötő kapoccsá vált a versenycsapatok és a szponzorok között. Brown közbenjárásának köszönhetőek például az F1-ben a Williams és a Martini, a McLaren és a Johnnie Walker vagy a Ferrari és a UPS között köttetett házasságok is.

zak-brown



Brown cége néhány éve már a sportmarketinggel foglalkozó CSM vállalaton belül működik, amelynek ő maga az ügyvezető igazgatója volt - ezért is furcsa, hogy a szakember most minden különösebb indoklás nélkül bejelentette távozását annak a cégnek az éléről, ami részben általa vált naggyá.

A feltételezések szerint persze nyomós oka van a szakításnak, és ne lepődjünk meg, ha Brown hamarosan az F1 tulajdonjogait felvásárló Liberty Media kötelékében tűnik majd fel a paddockban, hogy a sport új elnöke, Chase Carey oldalán dolgozzon. Carey az elmúlt hetekben utalást tett arra, hogy a Formula-1 menedzsmentjének kulcspozícióiban hamarosan személyi változások következhetnek, hiszen haladéktalanul szeretnének előrelépést tenni azon területeken, amelyeken az előző elnökség ideje alatt hiányosságok voltak - köztük például a digitális média használatának kiterjesztésében.

Noha ezirányú bejelentés még nem érkezett, több nagy médium, így az Autosport szerint is nagyon jó esély van rá, hogy Brown az F1 kereskedelmi részlegének irányítójává válik majd az új vezetőségben. Ez - egyelőre legalábbis - még nem jelenti majd az „új Ecclestone” titulust, hiszen egyelőre Bernie is a fedélzeten marad, s némi folytonosságot képezve a hírek szerint még három évig segédkezik majd az új vezetőségnek mozgatni a szálakat. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: