DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Exkluzív: Stewart az igazi Verstappenre vár

Azt mindig érdekes meghallgatni, hogyan vélekedik egy letűnt kor hőse a jelenkor sztárjairól, éppen ezért a formula.hu Monzában vallatóra fogta a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewartot napjaink legellentmondásosabb figurájával, a száguldó-ámokfutó ifjúval, Max Verstappennel kapcsolatban.

Mint kiderült: a derék skót hisz abban, hogy a számtalan bírálat ellenére a Red Bullnál valóban a jövő meghatározó Forma-1-es pilótája pallérozódik.

- Max Verstappen jelenleg a legellentmondásosabb figurája a Forma-1-nek. Ön hogyan vélekedik a Red Bull sokat bírált ifjú futamgyőzteséről?

Nagyon fiatal, így több mozgástérre van szüksége. Tapasztalatokra kell szert tennie, minél többre, mert szerintem csak utána láthatjuk majd meg, hogy milyen az igazi Max Verstappen. Nyilvánvalóan nagyon komoly képességű, roppant tehetséges pilóta, ám rendkívül fiatal, akitől nem lehet elvárni, hogy tökéletesen elvegyüljön egy ilyen társaságban. Időről időre szóba kerül az, hogy valaki túlhajtja magát. Ez történik vele is, de szerintem fel fogja ismerni ezt.

verstappen_spa16_cs



- Ön szerint miben kell fejlődnie ahhoz, hogy kimaradjon a balhékból?

Minél jobban meg kell tanulnia a kockázatkezelést, valamint az „agy-menedzsmentet”. Jómagam az egész életemet ezzel töltöttem. Minden a fejben dől el. El kell jönnie az időnek, amikor azt mondod magadnak, hogy „ne, ezt ne csináld!”, hiszen rövidesen újra kapsz egy másik esélyt. Mindenki követ el hibákat, és amikor ez megtörténik, utána megpróbálsz tanulni ezekből. Ehhez időre és türelemre van szükség, meg persze némi érettségre is. Teljesen nyilvánvaló, hogy Max istenadta tehetség, de talán fejben még nincs annyira készen, mint kellene.

- Maxhoz közel álló források szerint senkire nem hallgat, csak ex-pilóta édesapjára, Josra, valamint a Red Bull juniorprogramját irányító Helmut Markóra. Kinek kellene kezelésbe vennie őt?

A csapatának kell odafigyelnie rá. Ez a felelősség rájuk hárul, mert számukra a legfontosabb, hogy mindig mindkét autójuk eljusson a célig. Teljesen mindegy, hogy mennyire jó egy pilóta, a régi mondás szerint ahhoz, hogy első lehessen, előbb el kell jutnia a célig. Ha mindig odaütöd az első szárnyadat és letörik róla a véglap, nincs esélyed a futam megnyerésére. Ezt Maxnak nagyon hamar meg kell értenie.

verstappen_16spain_cs

- Nem gondolja, hogy hiba volt ennyire fiatalon beültetni egy csúcsistálló versenygépébe?

Nem hinném, hogy hiba lett volna.

- Általánosságban véve: nem gond az, hogy a versenyzők az utóbbi időben egyre fiatalabb és fiatalabb korban érkeztek meg a Forma-1-be?

Jómagam is fiatalon debütáltam, igaz, én idősebb voltam. 25 éves voltam, amikor megérkeztem a Forma-1-be. Egy fiatalember életében ez elég nagy korkülönbség, ráadásul nekem akkor már volt tapasztalatom a lövészetben, amit nagyon fiatalon kezdtem és ott azonnal versenyképesnek bizonyultam. Az ott szerzett tapasztalatoknak köszönhetően tudtam, hogyan kell kontrollálnom magamat. Amikor versenyszerűen lősz és elhibázod az egyik célt, azt már nem hozhatod vissza. Sokszor ugyanez van akkor is, amikor egy versenyautót vezetsz. Maxnak le kell nyugodnia és szerintem ezt az utat magától is meg fogja találni. Szerintem nincs vele gond, a csapatánál jó kezekben van és biztos vagyok benne, hogy hosszú, sikeres Forma-1-es pályafutás áll előtte.

verstappen_silv_cs

- Spa után Toto Wolff, a Mercedes főnöke azt mondta, hogy Verstappen viselkedése a fiatal Ayrton Sennára, Lewis Hamiltonra emlékezteti, akik ugyanilyen törtetőek voltak. Ön szerint is van hasonlóság?

Nem vagyok biztos benne, hogy jó dolog összevetni Maxot azokkal, akikkel összehasonlítják. minden versenyzőnek megvan a saját egyénisége. Mindenki másképp csinálja a dolgokat. Noha nem mindenütt, de Max némely területen máris hihetetlenül érett ahhoz képest, hogy mennyire fiatal. Nincs azzal semmi gond, ha az emberek tanácsokat akarnak adni neki segítségképpen, de szerintem engedni kell, hogy megtalálja saját magát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: