DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Elhunyt Chris Amon egykori F1-es

A 60-as és 70-es évek új-zélandi hőse olyan legendás csapatoknál vezetett, mint a Ferrari, March és Matra: sokan őt tartják a legjobb királykategóriás versenyzőnek, aki sosem nyert futamot.

Szerda reggel számos új-zélandi médium számolt be arról, hogy az egykori Formula-1-es versenyző, Chris Amon 73 éves korában elhunyt. A korábbi pilóta az utóbbi években rákkal küzdött, ám az F1 történéseit végig nyomon követte.

Chris Amon 108 világbajnoki nagydíjon vett részt 1963 és 1976 között, olyan neves csapatok színeiben, mint a Reg Parnell Racing, Ferrari, March és Matra. Legjobb szezon végi eredményét 1967-ben érte el a Ferrarival, mikor John Surteesszel pontegyenlőségben negyedik lett a világbajnokságon. 5-ször indult a pole-pozícióból és 11-szer végzett dobogós helyen, és bár számos alkalommal közel került hozzá, versenyt sosem tudott nyerni. Gyakran nevezik a legjobb F1-esnek, akinek vb-futamon sosem sikerült a dobogó legtetejére állnia.



Bár a királykategóriában sosem vezetett csapatában, közeli kapcsolatot ápolt honfitársával, Bruce McLarennel: számos sportautó-versenyen vezette a másik új-zélandi autóit, az 1966-os Le Mans-i 24 órást pedig McLaren oldalán nyerte egy Fordban. Pályafutása másik fontos győzelme a Tasman Series 1969-es megnyerése volt, a későbbi világbajnok Jochen Rindtet előzte meg.

1977-ben visszavonult a motorsporttól, és hazaköltözött Új-Zélandra. Hazájában 1995-ben beválasztották a sportoló Hírességek Csarnokába. Hozzá kapcsolódó érdekesség, hogy a Toyota Racing Series – a télen zajló sorozatban számos fiatal európai formulaautós is részt vesz évről évre – győztese a Chris Amon Trófeát veheti át.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: