DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen lett az új kerékvető első áldozata

Már tegnap is kifogásolták a Red Bull Ring kanyarjaiba idén kihelyezett, sárga kerékvetőket: Max Verstappen példája az első F1-es szabadedzésen megmutatta, valóban veszélyt jelentenek a pilótákra.

A feltűnő sárga színűre festett, magasított kerékvetők azért kerültek a spielbergi versenypálya egyes kanyarjaiba, hogy elrettentsék a pilótákat az aszfaltcsík kiszélesítésétől: az első szabadedzésen bebizonyosodott, hogy valóban büntetik a hibázó versenyzőket. Annak, aki elméri a kanyart, muszáj olyan szélesen fordulnia, hogy elkerülje a kerékvetőt – különben úgy jár, mint Max Verstappen.

Az első szabadedzésen nyolcadik helyezést megszerző hollanddal nem egyszer, hanem kétszer is kiszúrt az új pályaelem: először az utolsó előtti kanyarban hajtott rá, és elveszítette szárnyának egyik darabját. Másodszor, az 5-ös kanyarban nem úszta meg ennyivel, az autó felfüggesztése tört el, Verstappen a kavicságyban végezte, az utolsó fél óra előtt befejeződött számára a délelőtti felvonás.

„A sárga rázókövek a gyors kanyarokban igazán veszélyesek” – mondta a 18 éves pilóta az első incidens során, és véleményét csak megerősítette a második eset. „Hihetetlenek ezek a sárgák” – közölte a rádión csapatával, amelynek tagjaira szerelés vár a délután 2 órakor kezdődő második tréningig.

Érdekes, hogy már tegnap több versenyző szót emelt a rázókövek ellen – Ericsson feleslegesnek tartja, hogy a szegélyek három különböző sávot alkotnak, míg Pascal Wehrlein a pályabejárást követően megjövendölte azt, ami balszerencséjére épp Verstappennel történt:

„Az első és utolsó két kanyart mindig próbáljuk olyan szélesen venni, amennyire csak lehetséges. De láttam, hogy sárga rázóköveket tettek oda, nagy huplikat, ami elég furcsa. Nem tudom, hogy működni fog-e, ugyanis ha hibázol, egészen biztosan meg fog sérülni az autód. Az utolsó kanyarban 180-nal, 190-nel, 200-zal megyünk… egyenesen a grazi repülőtérre. Hamar el kell döntened, hogy meg tudod-e csinálni a kanyart vagy sem, mert ha áthajtasz a virsliken, az autód egészen biztosan sérülni fog” – mondta a Manor pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: