DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Maldonado lett a Pirelli tesztpilótája

Bár a Renault versenyzőcseréjével ideiglenesen eltűnt a színről, Pastor Maldonado újra felbukkant: a 2017-es F1-es gumik tesztelésében ő segítette a Pirelli munkáját több alkalommal is.

A Formula-1 kizárólagos abroncsszállítójának teljesen új gumikat kell gyártania a soron következő szezonban, amelyek nagyobbak és szélesebbek lesznek a jelenlegi abroncsoknál. A munkára 25 tesztnapot kaptak az F1 döntéshozóitól, GP2-es autóval pedig már pályára is vitték a kezdeti gumikeverékeket. Most az is kiderült, ki vezette az autót: a motorsport.com információi szerint a 96 nagydíjon rajthoz állt, egyszeres futamgyőztes Pastor Maldonado, aki a Renault pilótája lett volna idén, a francia gyár azonban lecserélte őt Kevin Magnussenre. A venezuelai két napot Mugellóban, egyet pedig Barcelonában vezetett.



Nem tudni, hogy Maldonado később is vállal-e hasonló munkát a Pirelli számára. Ha a GP2-es autóval való tesztelés befejeződik, 2014-es F1-es gépek veszik át a feladatot, a Ferrari, Mercedes, Red Bull és Renault segítségével. Eredetileg a McLaren is szerepet kapott volna a fejlesztés ezen fázisában, azonban abban az évben még Mercedes motor hajtotta autójukat Honda helyett, ez pedig megakadályozza, hogy ők is teszteljenek.

Augusztusban hibrid autókra kerülhetnek fel a Pirelli abroncsai, 2015-ös konstrukciókat alakítanak át a jövő évi szabályoknak megfelelően. A motorsport.com szerint az olasz gumicégnek jelenleg nehézséget okoz a helyszínek megtalálása, mindenesetre a lap úgy tudja, a következő tesztre Fioranóban, a Ferrari-pályán kerül sor, a Scuderia 2014-es autójával, amelyet Jean-Eric Vergne vezethet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: