DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Plexiburkot is kaphatnak a zárt fülkék

A pilótafülkék védelmére kitalált megoldás is csak 2017-ben fog életbe lépni, de a csapatok már azt is tudják, hogyan fogják néhány éven belül még tovább növelni annak biztonságosságát.

Abban már megegyeztek a Stratégiai Csoport tagjai, hogy a következő évtől mindenképpen bevezetik azt a halo-koncepciónak nevezett védelmet, amely a pilóták feje felett gyűrűt formálva csökkenti majd annak esélyét, hogy egy elszabadult aero-elem vagy törmelék sérülést okozhasson a versenyzőnek.

Screen-Shot-2015-08-27-at-4.58.14-PM



A Motorsport értesülései szerint azonban a csapatok legutóbbi, technikai szabályok megvitatása érdekében összehívott gyűlésén már az elem további javításának terveit is megfogalmazták. Charlie Whiting és a 11 csapat technikai igazgatója ugyanis nem állnának meg az eddig közszájon forgó háromágú elemnél, az ugyanis továbbra sem feltétlenül nyújt védelmet egy fejmagasságból érkező kisebb elemmel szemben. A fejlesztési javaslat szerint így plexiből vagy golyóálló üvegből burkot is létesítenének a versenyző feje köré, amelyre két koncepció készült. Ám az elsőben és a másodikban is közös, hogy felülről továbbra is nyitva hagynák a pilótafülkét.

Ezen extra védelem hozzáadása azonban további kutatásokat igényel, így az biztos, hogy a 2017-től érkező első verzióban még nem lesz jelen a plexivédelem. Annak bevetéséről majd csak azt követően döntenek, amint élesben is kiderül, hogyan funkcionál az eredeti halo megoldás, így várhatóan leghamarabb 2018-ban debütálhat a fentebb vázolt kiegészítés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: