DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Újraindulnak a zárt pilótafülke tesztjei

Sajtóinformációik szerint Justin Wilson halálos balesetét követően az FIA újra kísérleteket kezd a fedett pilótafülkével, hogy a jövőben az F1-ben és más szériákban kivédhessék az ehhez hasonló tragédiákat.

A 37 éves brit versenyző sisakját az IndyCar hétvége futamán találta el egy versenytársáról leszakadt első szárny, Justin Wilson egy nappal később belehalt sérüléseibe. Ugyancsak a pilóták fejének védtelensége okozta 2009-ben Felipe Massa súlyos hungaroringi, valamint Henry Surtees halálos Formula-2-es balesetét. Akkor napirendre került, hogy a formaautókra zárt pilótafülke kerül, de a kérdést lassan elfeledték az újabb halálos balesetig, Bianchi, majd Justin Wilson tragédiájáig.

Charlie Whiting, a Formula-1 versenyigazgatója egy nyilatkozatban hangsúlyozta: csak idő kérdése, mikor kerül védőrendszer a pilóták feje fölé. Whiting nem beszélhetett a levegőbe, hiszen a Nemzetközi Automobil Szövetség alkalmazásában áll, a motorsport.com híroldal értesülései szerint pedig az FIA arra készül, hogy újraindítsa a zárt pilótafülkével kapcsolatos kísérleteket. A tesztekről még Wilson balesete előtt született megegyezés.



Eleinte a vadászrepülőgépek kabinjához hasonló megoldást mérlegeltek, ez azonban több aggályt felvetett, elsősorban egy baleset utáni mentéssel kapcsolatosakat. Kimi Raikkönent például egy ilyenből percekig tartott volna kihúzni az Osztrák Nagydíjon Fernando Alonsóval elszenvedett balesete után.

Emiatt előtérbe olyan koncepciók kerültek, melyek szélvédőhöz hasonlóan csak a pilótafülke elejét védenék, megkönnyítve a versenyző kimentését. A legújabb elképzelés az, hogy függőleges, az angol nyelvű megfogalmazás szerint kardlaphoz hasonló formájú, különböző magasságú elemeket telepítenek a pilótafülke elé, melyek védenek a törmeléktől, laposságuk miatt azonban nem akadályozzák a kilátást. A Mercedes által javasolt, gyűrűszerű megoldást szintén kipróbálhatják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: