DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Öt éven belül beelőzheti a Formula-E az F1-et

A korábban az F1-ben, jelenleg a Formula-E-ben érdekelt Virgin Racing csapatfőnöke, Sir Richard Branson legalábbis így véli. Jean Todt FIA-elnök szerint viszont kár a körtét az almához hasonlítani…

Szombaton, a Londoni E-Prix helyszínén jelentette be a Virgin Racing hivatalosan, hogy a 2015/16-os szezontól kezdve a Citroen DS motorbeszállítóként csatlakozik hozzájuk a Formula-E sorozatban. Ahogy pedig azt mi is megjósoltuk, mindez felerősítette azokat a találgatásokat, melyek szerint a Formula-E rövid időn belül átveheti az F1 helyét a motorsportok mindenkori csúcsán, és a jövőben ez a környezetbarát sorozat lehet az innovatív, előremutató technológiák kipróbálásának és bevetésének melegágya.

Alig néhány órát kellett rá várnunk, hogy maga Sir Richard Branson szájából hangozzék el az alábbi kijelentés: „Szerintem négy-öt éven belül egy szép napon arra fogunk ébredni, hogy a Formula-E megelőzi az F1-et az emberek számában” – fogalmazott kissé ködösen a brit üzletember, hiszen kérdés, hogy ez alatt a nézőszámot, a foglalkoztatottak számát, a sorozatban résztvevő csapatok és pilóták számát, vagy netán ezek együttesét értette.



„A Formula-E gyorsan fog növekedni, ahogyan a zöld energia is. Az emberek, akik kijönnek megnézni egy Formula-E versenyt, egyből imádják, és ez magával fogja hozni a természetes növekedést” – bocsátkozott némileg talán merész jóslatba Branson, elvégre nem szabad elfelejteni, hogy a Formula-E-ben a Virgin futamot is nyert már Sam Bird révén, míg az F1-hez ehhez sohasem állt közel, nem beszélve arról, hogy egyelőre a kiebrudalt F1-es pilótákból táplálkozik a Formula-E és nem fordítva.

A legbölcsebb gondolatot ezzel kapcsolatban viszont alighanem Jean Todt, az FIA elnöke fogalmazta meg, aki szerint körtét az almával összehasonlítani teljesen felesleges – sokkal jobban jár mindenki, ha inkább jóízűen elfogyasztja mindkettőt! 

„Nagy hiba két különböző dolgot összehasonlítani. Nem lehet például Londont összehasonlítani egy tengerparti várossal. A Formula-E-ben egy pilóta két autót használ egy versenyen, itt csak városi futamok vannak és a költségvetés is teljesen más – nonszensz összehasonlítani ezt az F1-gyel. Szükségünk van az F1-re, mint a motorsportok királyára, de mellette szükségünk van minden más világbajnoki sorozatra is, így a Formula-E-re, a WEC-re, a WRC-re vagy épp a WTCC-re” – idézi az autosport.com a Nemzetközi Automobil-szövetség elnökét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: