DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Alonso nagyon élvezte a visszatérést

Sokkal megszokottabb és jobb látvány Fernando Alonsót egy F1-es autó volánjánál látni, mintsem egy kórházi ágyban fekve vagy egy fotelben ülve. A kétszeres világbajnok visszatért a pályára, és rögtön új lendületet adott csapatának.

A McLaren-Honda a Malajziai Nagydíj pénteki szabadedzésein ugyan csak a most először pályára hajtó Manor versenygépeit tudta tartósan megelőzni az eredménysorban, de az első gyakorláson Alonso a két Force India elé is be tudott férkőzni, és a második etapban is nagyon közel volt hozzájuk. Bár ennek egyelőre különösebb jelentősége nincs, de az is beszédes adat, hogy a spanyol hosszú kényszerpihenője ellenére egyből gyorsabb tudott lenni csapattársánál, a 2009-es világbajnok Jenson Buttonnál. Alonso az FP1-ben a 14., az FP2-ben a 16. helyen végzett, míg Button mindkétszer a 17. leggyorsabb időt érte el.



„Nagyszerű érzés visszatérni az autóba, nagyon élveztem ma a vezetést” – kezdte nyilatkozatát a McLaren hivatalos sajtóközleményében Fernando. „Talán nem vagyok száz százalékosan fitt két, a versenyautóm helyett a fotelemben eltöltött hét után, de ahhoz elég jó állapotban vagyok, hogy élvezni tudjam a vezetést.”

„Ma úgy éreztem magam, mintha a második tesztnapon lennék. A télen mindösszesen egy rendes napom volt Barcelonában, amikor 63 kört tettem meg az autóval, ma ehhez sikerült hozzátennem 45-öt. Ráadásul, most problémák nélkül futottunk, ami szintén egy fontos előrelépés. Folyamatosan fejlesztjük az aero-csomagunkat, egyre jobban és jobban megértjük az erőforrásunk működését, és a csapaton belüli kommunikáció is egyre gördülékenyebb. Minden kör a tanulási folyamat része most számunkra. Az autót kiegyensúlyozottnak és könnyen vezethetőnek érzem, és ez megadja nekem az önbizalmat, hogy elnyomjam neki a határokig. Ma egyedül a fékstabilitással adódtak problémáink, de ezeket éjszaka elvileg meg kellene tudnunk oldani. Nagyszerűen érzem magam, és kimondhatatlanul élveztem ezt a napot” – mesélte fülig érő szájjal Alonso.

Az Ausztrál Nagydíjon a McLarennel egyedüliként köröző Jenson Button is pozitív fejleményekről számolt be az MP4-30-as formáját illetően. „Azt hiszem, ma mindenkinek a dolgát megnehezítette a hőség, ami miatt nem volt könnyű tartós egyensúlyt találni. Sokan követtek el hibákat a pályán, mivel nagyon alacsony volt a tapadásszint, ezért én sem éreztem magam olyan jól az autóban, mint Melbourne-ben. Összességében viszont az egykörös és a hosszú etapos tempónk tekintetében is közelebb kerültünk az előttünk levőkhöz, ami előrelépés. Ma sokat tanultunk a motorról, és kicsit több erőt tudtunk használni, habár néhány területen még meg kell tanulnunk ezt-azt a jobb vezethetőség érdekében” – mondta el Button, aki az alapvetően pozitív első nap hatására saját korábbi pesszimista kijelentését is felülbírálta a hétvége esélyeivel kapcsolatosan. 

„Talán tévedtem, amikor tegnap azt mondtam, vasárnap nem tudunk majd harcolni a többiek ellen. Szombaton azonban hatalmas előrelépés lenne, ha versenybe tudnánk szállni az előttünk levőkkel” – utalt rá a brit, hogy inkább versenytempójában bízhat jelenleg a wokingi alakulat. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: