DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Van der Garde vallomása: Az F1-nek számomra vége

Giedo van der Garde és a Sauber végül megállapodásra jutottak a múlt héten felszínre bukó jogi vitájukban, amelynek eredményeként a csapat jelentős összeget fizetett a pilótának, hogy elálljon versenyzési szándékától.

A 29 éves holland versenyző Facebook oldalán közölt hosszú üzenetében közölte a hírt, amelyben kifejtette, hogy továbbra sem érti a Sauber döntését, és reméli, hogy a történtek fényében a sport többet tesz majd a pilóták szerződéseinek védelméért. F1-es jövőben már nem bízik, de szeretne új sorozatokat kipróbálni. A szezon valószínűleg leghosszabb versenyzői monológja következik.

„Megállapodásra jutottunk a Sauberrel, és a versenyzői szerződésemet a csapattal közös megegyezéssel megszüntettük. Szenvedélyes versenyzőként szomorú és nagyon csalódott vagyok emiatt. Az egész pályafutásom során nagyon keményen dolgoztam, nyolc éves koromtól és a gokartoktól kezdve, hogy megvalósítsam az álmom és sikeres Formula-1-es versenyzővé váljak. Reméltem, hogy a 2015-ös szezon során végre megmutathatom a képességeimet egy elismert középcsapat színeiben. Ezt az álmot most elrabolták tőlem, és tudom, hogy ezzel a Formula-1 valószínűleg véget is ért számomra.”

vdg (2)



„Érvényes versenyzői szerződéssel rendelkeztem a teljes 2015-ös szezonra, aminek betartását jogom lett volna kikényszeríteni is. Nagyon keményen küzdöttem Melbourne-ben múlt szombatig azért, hogy megkapjam a versenyzői ülést, amire jogom volt. Az egész jogi folyamat még 2014-ben indult, és rengeteg erőfeszítést emésztett fel. Egyáltalán nem az utolsó pillanatra hagytuk, de csak a múlt héten került nyilvánosságra, amikor megpróbáltuk rávenni a csapatot, hogy fogadja el a már több bíróság által is meghozott ítéletet.”

„Versenyző vagyok, és csakis versenyezni akarok. Ám a csapatvezető hajthatatlan volt abban, hogy nem enged engem vezetni, dacára annak, hogy erre jogom volt, hogy több bírósági határozat is megerősítette ezt, és hogy a képességeim is meg lettek volna hozzá. Ezt sohasem fogom megérteni. Megtehettem volna, hogy ragaszkodok az ítélethez, de a csapatvezető a szerződésemben foglaltakkal ellentétes döntést hozott, nem akart velem együtt dolgozni, ez pedig fájdalmas módon ki is derült számomra a melbourne-i paddockban. Ha továbbra is az ő elhatározása ellen cselekszek, azzal talán a csapat is a mélybe zuhant volna: mindenképpen tönkreteszi a melbourne-i nagydíjukat, hiszen az autóikat lefoglalja a bíróság, és ez talán véget vetett volna két fiatal tehetség, Marcus Ericsson és Felipe Nasr karrierjének is. Lehet, hogy a csapat igazgatóit még őrizetbe is vették volna. Végül úgy döntöttem, hogy nem akarok együtt élni ennek a gondolatával, noha kizárólag a csapat menedzsmentje volt felelős azért a bizarr helyzetért, amelybe belekeveredtem.”

Dppi_00115001_166

„Ez az időszak rendkívül nehéz volt számomra, hiszen senkivel nem beszélhettem a háttérben zajló folyamatról. A múlt hét során a mezőnyből sok pilóta a támogatásáról biztosított, egyesek még nyíltan, a média előtt is megtették ezt. Ugyanez igaz a paddockban mozgó néhány elismert személyre, köztük csapatvezetőkre és nagy tiszteletben álló korábbi Formula-1-es versenyzőkre. Köszönöm ezt nekik.”

„Az autósportokban azonban még nem ért véget számomra az élet, az egész ügyet új kezdetként fogom fel. Le fogok ülni a menedzsmentemmel az elkövetkező hetekben és tárgyalunk a jövőbeli tervekről. Szeretnék részt venni a WEC-ben és a Le Mans-i 24 óráson egy LMP1-es autóban. Korábbi F1-es pilóták erősen szerepelnek ebben a sorozatban. De más szériákat is szemmel tartunk, például a DTM-et 2016-tól kezdődően.”

„A Sauber anyagi szempontból történő döntéshozása ebben az esetben egészen bizarr, és számomra teljesen értelmetlen. Nem vagyok rá felhatalmazva, hogy a részletekről beszéljek, de a Sauber jelentős kompenzációt fizetett azért, hogy ne kelljen betartaniuk a velem meglévő szerződésüket. Egyedül ebben a tekintetben lehetek elégedett, hiszen ez azt jelenti, hogy a jogaimat elismerték és legalább valamilyen mértékben igazságot szolgáltattak.”

vdg (1)

„Végül szeretnék néhány szót intézni a csapatokhoz, a versenyzőkhöz, a jövőbeli versenyzőkhöz, a menedzsereikhez és a Formula-1 irányító testületeihez. Őszintén remélem, hogy ami velem történt, az elindít majd egy folyamatot, új alapokat fektetve le, és a szabályokkal próbálják majd megvédeni a versenyzők jogait. Szeretném azt hinni, hogy az értékek és az üzleti etika ugyanúgy vonatkozik a Formula-1-re, mint az élet minden más tevékenységére.”

„Itt szeretnék köszönetet mondani az ügyvédeimnek, mert nélkülük bizonyosan üres kézzel távoztam volna ez a rendkívüli helyzet végén. Rengeteg példa van rá, hogy jó szándékú, tehetséges versenyzők a Formula-1 áldozatául estek, csupán amiatt, mert nem állt mögöttük olyan profi háttér, mint amivel én rendelkezem. Ezért is remélem, hogy az én hallatlan esetem, amelyről mindenki értesülhetett a múlt héten Victoria állam Legfelsőbb Bíróságától, példaként szolgál majd arra, hogy mit kellene megváltoztatni egy új szabályozással.”

10628493_640908186013469_650435971607226506_n

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: