DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Powell szívesen rajthoz állna a futamon is

A Sky Sports megszólaltatta Alice Powellt, aki az idei év egyik legmeglepőbb fordulatával a Caterhambe ülhet be az F1 idényzáróján, Abu Dhabiban – legalábbis a korábbi GP3-as pilótahölgy tervei szerint.

Néhány órával ezelőtt számolhattunk be arról, hogy egy meglepő nevet dobtak be a Caterham-sztoriba: a jelenleg az ázsiai Formula Renault-sorozatban szereplő Alice Powellét. A 21 éves pilótahölgy a BBC-nek megerősítette, hogy nagyapja arról tárgyal a megszűnés szélén táncoló kiscsapattal, hogy megfelelő anyagi támogatásért cserébe Powell vezethesse az istálló egyik autóját a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj pénteki szabadedzésén.

alicepowell2_c



A Sky Sports megkereste a pilótahölgyet, aki elmondta, hogy az egész a háta mögött zajlott, és ő is csak néhány órája szerzett tudomást erről: „Ez számomra is újdonság, ma reggel láttam a Daily Mailben. A nagyapám egész karrierem során segített engem, s most úgy döntött, hogy pénzt ajánl a Caterhamnek azért, hogy kipróbálhassam az autót az első edzésen. Ha ez így lesz, más támogatóim is vannak, akik befektetnének a csapatba – fantasztikus lehetőség lenne.”

Powell azt sem zárja ki, hogy a versenyen is ő vezesse a Caterhamet, persze az más kérdés, hogy mennyi esélye van erre: „Ha lehetőségem adódik arra, hogy az autóban maradjak, és én teljesítsem az időmérőt, valamint a futamot, természetesen nem mondok nemet” – mondta a hölgy, akinek egyelőre nincs szuperlicensze, és már nem is tud eleget tesztelni hozzá, de bízik abban, hogy eredményei alapján (ő az egyetlen nő, aki a GP3-ban pontot szerzett) automatikusan megadják neki.

Erre egyébként van lehetőség, ha valakinek a korábbi karrierje ezt indokolja, így történt például Andre Lotterer esetében, bár természetesen az ő eredményeit össze sem lehet hasonlítani Powellével. „Azt hiszem, jó lenne a sportágnak, ha egy nő versenyezhetne, vagy legalább ismét tesztelhetne. Susie Wolff remek munkát végzett az idén, ami nagyon jó a sportnak” – mondta Powell, aki alaposan fel akar készülni a kihívásra:

alicepowell

„Abu Dhabit gyakorolnom kell a szimulátorban. Tavaly a GP3-mal versenyeztem ott, most vissza kell rázódnom. Legutóbb egy Formula Renault Asia-autót vezettem pár hete, ami körülbelül négy szinttel az F1 alatt van, szóval ez egy nagy lépés lesz. A testemet is fel kell készítenem, újra edzenem kell, amilyen keménye csak tudok” – nyilatkozta a 21 éves hölgy.

 

Csak a rend kedvéért: utoljára 1976-ban állt rajthoz női pilóta F1-es futamon Lella Lombardi személyében. Azóta Divina Galica és Giovanna Amati 3-3, Desire Wilson pedig egy alkalommal próbálta magát kvalifikálni, ám egyiküknek sem sikerült. Közülük Amati volt az utolsó 1992-ben egy Brabhammel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: