DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
Egyéb

Nem viselkedtek a srácok, leintették a futamot!

Nem emlékszünk rá, hogy valaha lett volna már példa arra, ami ma történt az F3-as Európa-bajnokság monzai harmadik futamán. Nevelési célzatú piros zászlóval vetettek idő előtt véget a fiatalok ámokfutásának.

Szombaton, az F3-as Eb monzai második futamán előbb Maximilian Günther megpördülése és Michele Beretta méretes bukása, majd Lance Stroll és Antonio Giovinazzi pengeváltása, és előbbi hajmeresztő bukása keltett komoly riadalmat a szurkolók és a versenyigazgatóság körében.

Günther és Beretta bukása:

Stroll bukása:

A flúgos futamot követően a versenyigazgatóság egyből jelezte a versenyzőknek, amennyiben nem változtatnak viselkedésükön, és nem ügyelnek jobban a saját maguk és környezetük biztonságára, úgy komoly szankciókra számíthatnak a folytatásban. Hogy fenyegetésüket nyomatékosítsák, a második futamon saját bukását előidéző Strollt a harmadik versenyre a mezőny végére száműzték, a Ferrari Pilóta Akadémiájának növendéke csak a bokszutcából eredhetett a többiek után.

A fiatalokra azonban nem hatott a fentről jövő intelem, a mezőny tagjai vasárnap is folytatták a törés-zúzást, ami már rögtön a rajtot követő első kanyarban megkezdődött: Ryan Tveter vett volna későbbi féktávot, mint az előtte haladó Fabian Schiller, aminek egy látványos ugratás lett a vége. Ez formulaautóval nem egészséges, így máris pályára hajtott a safety car.

 



Az újraindítást követően elsőre még egy darabban túlélte a mezőny az első sikánt, ám másodszorra ez már nem sikerült! Mikkel Jensen hátulról eltalálta Lance Stroll autóját, kitört az első felfüggesztése és egyenesen kicsúszott a kavicságyba. A versenyigazgatóság számára ez az egyébként nem túl látványos jelenet volt az utolsó csepp a pohárban, a versenyt piros zászlóval leintették, és már újra sem indították. A futam fél pontszámmal fog beleszámítani az év végi értékelésbe.

Egyébként ezt a versenyt is Felix Rosenqvist nyerte, aki ezzel mesterhármast ért el, hiszen mindhárom monzai futam az ő diadalát hozta.

Íme, a mai, félbeszakított futam teljes felvétele. 19:40-től kezdenek el felélénkülni az események, a videó végén, 33:00-tól pedig egy néhány perces összefoglaló is megtekinthető:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: